Este cunoscut faptul că România cunoaște un deficit de forță de muncă, astfel că este nevoită să apeleze la muncitori care nu fac parte din statul român sau din Uniunea Europeană. Conform statisticilor efectuate de Inspecția Muncii, la data de 13 Septembrie 2023, au fost înregistrați 28.892 de salariați din Nepal activi în România, cu 21.668 contracte individuale de muncă.
Vezi mai multe despre: Tractoriștii din România, înlocuiți cu nepalezi plătiți cu 1000 de euro pe lună. Mitru Crişan, proprietarul lactatelor Diami: „Aducem tractorişti din Nepal pentru că nu mai găsim local”
După cum am menționat anterior, România caută muncitori din țări NON-UE, iar cei mai mulți muncitori sunt din Sri Lanka, Turcia, India, Ucraina și Nepal. Simona Bucura-Oprescu, care este Ministra Muncii și Solidarității Sociale a avut o întâlnire cu Ministrul Muncii și Solidarității Sociale din Nepal. Din punct de vedere al drepturilor, nepalezii au aceleași drepturi ca și muncitorii români, astfel că nu există discriminări.
”Cetățenii nepalezi au, la locul de muncă din România, aceleași drepturi și obligații ca și angajații români. Suntem bucuroși să auzim că ați demarat demersurile pentru înființarea unei ambasade la București, mai cu seamă că marcăm, anul acesta, 55 de ani de cooperare diplomatică bilaterală între țările noastre.”, declară Ministra Muncii și Solidarității Sociale, potrivit Antena3.
De îndată ce aceștia doi au avut întâlnirea, un Memorandum a fost semnat cu privire la cooperarea în domeniile muncii și protecției sociale. A fost un acord stabilit de comun acord, astfel sunt susținuți de statul român precum ar avea cetățenie română. Nepalezii au acordat, și încă acordă, un mare ajutor României, dat fiind faptul că statul român se regăsește într-o situație destul de precară din cauza deficitului de muncă.
Vezi mai multe despre: Drama nepalezilor care vin să lucreze în România cu gândul de a ajunge în Occident. În spatele traficului de migranți, adevărate reţele de crimă organizată