Situația dificilă din Ungaria, marcată de faptul că forințul a atins un minim istoric, le face viața viața cumplită maghiarilor, care nu mai fac față scumpirilor. În acest context, România s-a transformat într-un mic paradis. Se pare că tot mai mulți unguri trec granița în România, iar acest lucru nu se întâmplă numai pentru cumpărăturile pentru alimente și combustibil, ci și pentru a-și găsi locuri de muncă.
În Arad și Bihor, județele în care industria s-a dezvoltat tot mai mult în ultimii ani, au devenit atractive pentru maghiarii care optează pentru un loc de muncă acolo.
Citește și: Criza forței de muncă, la cel mai ridicat nivel în Germania. Două milioane de locuri de muncă vacante
„Există un flux dinspre Ungaria către România în care cetățeni, în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit, optează pentru companiile angajatoare din județul Bihor. Pe partea de est a Ungariei, nivelul șomajului este mai ridicat decât în județul Bihor”. Csaba Bekesi, director AJOFM Bihor.
Se pare că unul dintre principalele motive pentru care ungurii optează pentru job-uri în România este salariul, care conform acestora ar fi mai mare decât în Ungaria.
„Aici câștig mult mai bine și e mai aproape. Debrecen e la aproape 60 de kilometri, și e prea departe. Aici, dus-întors, faz zilnic 40 de kilometri. Că acolo unde stăm noi nu găsim deloc locuri de muncă”, spune Dora Szekey, angajată din Ungaria.
Dora alături de soțul ei au ales să se angajeze la o fabrică din Oradea, unde câștigă peste 1000 de euro de persoană.Un alt motiv relevant a fost distanța, ei locuind la 10 kilometri de granița cu România.
„Motivele ar fi: distanța, ajung foarte repede, al doilea ar fi salarizarea bună, condițiile foarte bune de lucru. Mi-au confirmat că o să mai aducă. Îi luăm cu dragă inimă, sunt foarte conștiincioși”, spune Valeriu Trip, managerul unei fabrici de volane din Oradea.
Aceștia nu au probleme de adaptare, deoarece în acea parte a țării o mare parte dintre români vorbesc și limba maghiară, așadar, aceștia nu trebuie să facă eforturi suplimentare pentru a comunica. Un alt avantaj ar putea fi faptul că unele firme le asigură transportul. Alții fac naveta cu autobuze ale operatorului de transport în comun.
Ungurii cumpără din România produse fabricate la ei în țară. În weekend vin foarte mulți unguri la cumparaturi, în special pentru alimente de bază.
„Foarte des umblă, în fiecare zi avem. Zic că au o criză. Criză de zahaă, nu primesc nici făină. Cumpără făină care este de la ei. O cumpără de la noi”, spune Rozalia Stângaciu, vânzătoare.
Inclusiv combustibilul este mai ieftin în România decât în Ungaria. Așa că alimentează de la Nădlac.
Alte articole: Românii, nemulțumiți de locurile de muncă actuale. 3 din 4 angajaţi vor să îşi schimbe jobul în 2023 – STUDIU