- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România a început să facă economie la gaze fără să vrea! Consumul de gaze a scăzut cu 17% în ultimele 3 luni din cauza prețurilor mari!

28 Oct, 14:15 • Cornel Ghimeșan
Se pare că lipsa banilor îi face pe români să facă economie pe cât posibil, în mod special în ceea ce privește gazele care au ajuns la un preț infernal. Consumul de gaz a scăzut 17 procente în ultimele trei luni.
România a început să facă economie la gaze fără să vrea! Consumul de gaze a scăzut cu 17% în ultimele 3 luni din cauza prețurilor mari!

Nu de mult Uniunea Europeană cerea statelor membre să reducă consumul de az cu 15%, în contextul crizei energetice cauzate de războiul iscat de Vladimir Putin în Ucraina. Fiecare stat trebuia să prezinte Comisiei Europene planul pe care îl are pentru a face economie. Se pare totuși că lipsa banilor e cel „mai bun” plan pentru economie. Conform datelor OMV cererea naţională de gaze naturale a scăzut cu aproximativ 17% în trimestrul al treilea din 2022, comparativ cu perioada similară a anului trecut, consumul clienţilor finali fiind afectat sever de preţurile în creştere.

Pe pieţele centralizate din România, preţul mediu ponderat al gazelor naturale pentru tranzacţiile cu produse standard pe termen mediu şi lung încheiate în T3/22, indiferent de perioada de livrare (0,3 TWh) a fost de 917 lei/MWh de aproape patru ori mai mare decât cel din T3/21 (217 lei/MWh), potrivit raportului ce conţine rezultatele financiare neauditate pentru ianuarie – septembrie şi trimestrul 3, publicat vineri pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Alte articole:Arma energetică a lui Putin anihilată de încălzirea globală! Franța și Spania înregistrează temperaturi record. Nu mai vine iarna în Europa?

Preţul mediu pentru cantităţile livrate pe parcursul trimestrului a fost 558 lei/MWh, comparativ cu 112 lei/MWh în perioada similară a anului trecut.

În ceea ce priveşte livrările pe termen scurt, pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), administrată de BRM, preţul mediu în T3/22 a fost de 848 lei/MWh, faţă de 221 lei/MWh în trimestrul 3 din 2021.În T3/22, volumele de gaze naturale vândute de OMV Petrom au fost cu 11% mai mici, de 9,8 TWh. Producţia proprie relativ stabilă de gaze naturale a fost completată cu volume puţin mai mari achiziţionate de la terţe părţi, într-un context în care sursele de aprovizionare sunt în continuare limitate.

De asemenea, volumele vândute de OMV Petrom terţilor au fost cu 15% mai mici comparativ cu T3/21, ca urmare a reducerii consumului clienţilor finali şi en-gros.

România a început să facă economie la gaze fără să vrea! Consumul de gaze a scăzut cu 17% în ultimele 3 luni din cauza prețurilor mari!
România a început să facă economie la gaze fără să vrea! Consumul de gaze a scăzut cu 17% în ultimele 3 luni din cauza prețurilor mari!

Volumele de gaze vândute în România au fost de 8,5 TWh, din care aproximativ 74% din producţie proprie, iar restul de la terţi.

Potrivit OMV Petrom, volumele de gaze naturale din înmagazinare au crescut pe parcursul perioadei şi au ajuns la 3,6 TWh la sfârşitul lui T3/22, mai mari decât la sfârşitul perioadei similare din 2021, de 2,1 TWh.

Pe pieţele centralizate, OMV Petrom a vândut în perioada menţionată 3 GWh de gaze naturale prin produsele standard, indiferent de perioada de livrare, în contextul unei lichidităţi foarte reduse pentru tranzacţiile pe termen mediu şi lung, la un preţ mediu comparabil cu preţul pieţei.

Conform datelor disponibile la acest moment din partea operatorului de sistem, consumul naţional de electricitate a scăzut cu 8% în trimestrul 3, comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2021, în timp ce producţia naţională s-a redus cu 4%.

În T3 din 2022, centrala electrică Brazi a generat o producţie netă de electricitate de 1,4 TWh, cel mai mare nivel pentru un al treilea trimestru de la punerea în funcţiune în 2012 şi cu 4% mai mare faţă de cel din T3/21, reprezentând 11% din producţia de energie electrică a României. Investiţiile în segmentul de Gaze&Energie au fost în valoare de 1 milion de lei, similare cu cele de anul trecut în aceeaşi perioadă, reflectând proiecte legate de activitatea curentă.

Ca perspective pentru 2022, compania estimează vânzări totale de gaze naturale mai mici faţă de 2021, când au fost de 49 TWh, în principal din cauza surselor de aprovizionare reduse, în timp ce producţia totală netă de energie electrică e prognozată să fie mai mare faţă de 2021, când s-a situat la 4,8 TWh.

Citește și:OMV Petrom, profit colosal în plină criză energetică! Profitul companiei a crescut de 5 ori în 2022 din cauza prețurilor mari la benzină si motorină!

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult