În Norvegia, la Banca Mondială de Seminţe au fost puse la păstrare mii de soiuri de plante, iar printre cele depozitate la ultima ceremonie sunt şi 20 de kilograme de seminţe unice de legume româneşti. Toate provin de la Banca de Gene de la Suceava, informează Observator News.
„Pe primul loc este fasolea, am trimis 82 de probe, dar cred că 60 şi ceva, aproape 70 erau de fasole. Grâul e pe primul loc, pe locul doi este fasolea. În ultimul container pe care l-am trimis am avut probe de fasole. 82 de probe, deşi cutia era destul de grea, avea aproximativ 20 de kilograme, majoritatea erau fasole dar mai erau şi alte leguminoase pentru boabe, mazăre, linte, bob, năut cred că o singură varietate,” a declarat pentru sursa citată Silvia Străjeru, director Banca de Gene Suceava
Directorul instituției de cercetare a explicat procesul selecționării semințelor pe care țara noastră le-a trimis în Norvegia pentru a fi păstrate în cazul unui eveniment mondial nefericit. Silvia Străjeru a explicat că specialiștii de la Suceava au recoltat semințele de la micii agricultori, care au păstrat din generație în generație, fapt care le-a permis să se adapte mai bine la mediu.
”Noi de la aceşti mici agricultori să le spunem aşa. Le-am luat din gospodăriile ţărăneşti aceste seminţe locale pe care oamenii le-au păstrat din generaţie în generaţie şi datorită acestui lucru ele s-au adaptat foarte bine la mediu. Am trimis 10% din ce avem păstrat la minus 20 de grade că aceea este rezerva strategică,” a spus specialistul agricol
Institutul de specialitate din Suceava va contribui și anul viitor la seiful special din Norvegia. Trei cotainere de dimensiune standard vor fi trimse la Banca Mondială de Semințe. Ele vor fi cu seminţe ce fac parte din rezerva strategică a României.
Seiful Apocalipsei găzduieşte până în prezent aproape o mie de varietăţi de seminţe româneşti de grâu, roşii, fasole, castraveţi şi ardei.
Prin urmare, aceste specii de plante aclimatizate solului românesc ar putea contribui la resursele care vor putea salva omenirea de la foamete în cazul în care planeta ar fi lovită de un dezastru.