România va primi din toamnă sute de educatoare și îngrijitoare din Indonezia. Inițiativa face parte dintr-o amplă campanie de recrutare derulată de agenția Work From Asia.
Această acțiune vine ca răspuns la criza acută de personal calificat din grădinițele și creșele din România, pentru care este necesară o soluție concretă pentru continuitatea și calitatea actului educațional la nivel preșcolar.
Ministerul Educației a stabilit calendarul oficial pentru înscrierea la creșă și grădiniță în 2025, iar părinții trebuie să se pregătească din timp pentru a nu rata locurile disponibile. Procesul începe pe 26 mai și se va încheia pe 29 august 2025, cu etape suplimentare pentru ajustări în cazul celor care nu au reușit să se înscrie în prima rundă.
Întreg procesul de înscriere va începe pe 26 mai 2025, când se va deschide prima etapă. În această perioadă, părinții vor depune cererile de înscriere între 26 și 30 mai. Următoarele etape presupun procesarea cererilor pentru prima opțiune până pe 6 iunie și pentru a doua opțiune între 10 și 12 iunie. Pe 13 iunie vor fi afișate listele cu locurile rămase disponibile.
Pentru părinții care nu reușesc să înscrie copiii în primele etape, există o etapă de ajustări, care va avea loc între 18 și 28 august 2025. În această perioadă, vor fi prioritizați copiii care nu au fost repartizați în etapele anterioare, cei cu vârsta de 4 și 5 ani și cei ai căror părinți solicită înscrierea la creșe în plasament în servicii sociale (CJRAE/CMIBRAE). Rezultatele finale vor fi afișate pe 29 august 2025, încheind procesul de înscriere pentru anul școlar 2025-2026.
Te-ar mai putea interesa și: Bâlbe ale MIPE în ce priveşte pragul de venit al beneficiarilor tichetelor educaţionale pentru copiii de grădiniţă
Pentru părinții care nu reușesc să prindă locuri la creșele și grădinițele de stat, există și varianta de a opta pentru instituții private. În prezent, grădinițele private din România costă între 1.200 și 2.000 de lei pe lună, în funcție de localitate și serviciile incluse (masă, temele, program prelungit). De asemenea, există posibilitatea ca părinții care lucrează la firme plătitoare de TVA să primească un ajutor de la stat, de până la 1.500 de lei pentru fiecare copil, în cadrul unui program guvernamental care le permite angajatorilor să acorde acest sprijin din impozitul pe profit.