România, al patrulea cel mai mare producător de cereale din UE! Astfel, țara noastră va deveni a patra cea mai mare producție din UE, după Franța Germania și Polonia, potrivit ziare.com.
Citește și România, în controverse. Ce impact au noile măsuri fiscale pregătite în coaliție
Anul trecut, România a înregistrat o producție totală de 19.18 mil. tone de cereale, iar în 2023 se așteaptă ca aceasta să crească cu 15%. La nivelul Uniunii Europene, pentru anul 2023-2024, producția totală de cereale va depăși cu puțin recolta de anul trecut, ridicându-se la 270.8 mil. tone. Creșterea producției este atribuita in principal îmbunătățirii randamentelor, ca urmare a creșterii culturilor pe suprafețe reduse.
Între timp, România va solicita Comisiei Europene să extindă interdicția pentru importul de cereale ucrainene, dincolo de 15 septembrie. Decizie fără precedent.
România și alte patru țări membre ale Uniunii Europene din vecinătatea Ucrainei vor adresa Bruxelles-ului o cerere comună pentru a prelungi interdicția care vizează importurile de cereale ucrainene dincolo de 15 septembrie, informează news.ro. Totul se întâmplă din dorința țărilor de a evita perturbări majore ale pieței.
La momentul actual, România, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia au devenit rute alternative de tranzit pentru cerealele ucrainene, cu scopul de a compensa încetinirea exporturilor prin porturile țării de la Marea Neagră după invazia rusă. Prăbușirea acordului care permitea exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră ar putea duce la creșterea fluxurilor de cereale și la blocaje semnificative în cele 5 țări.
UE a permis celor 5 țări să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui din Ucraina în mai 2023. A fost permis doar tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte. Interdicția urmează să expire pe data de 15 septembrie 2023. Ministrul Agriculturii din Ucraina, Istvan Nagy, a afirmat că cele 5 țări vor cere ca interdicția referitoare la importuri să rămână în vigoare pentru cele 4 produse ucrainene, mai exact, pentru grâu, porumb, seminţe de rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui.
El a spus că va discuta cu omologii săi despre opțiunea prin care țările respective să poată cere în mod individual UE să adauge și alte produse pe lista articolelor ucrainene al căror import poate fi interzis.
„Mergem la Varşovia pentru a consolida cooperarea celor cinci ţări şi a semna o declaraţie sau un acord în care vom cere UE să prelungească interdicţia după 15 septembrie”, a declarat Nagy pentru Reuters.
Ministrul Agriculturii din Ucraina a remarcat că porumbul și floarea-soarelui încă nu au început să fie recoltate. În depozite sunt încă prezente cerealele ucrainene.
Milioane de tone de cereale au rămas în țările respective, ceea ce a dus la reducerea prețurilor. Fermierii au fost profund afectați. Ministrul a spus că poziţia majorităţii dintre cei cinci membri este ca interdicţia să rămână în vigoare până la 31 decembrie.
„Evident, Ucraina, având în vedere dimensiunea ei, orice produce şi exportă în Europa deranjează piaţa. Situaţia este aceeaşi şi cu carnea de pui, ouăle, mierea”, a spus el.
„Deocamdată, cele patru produse vor rămâne, ne străduim să păstrăm interdicţia pentru aceste patru produse şi probabil va exista un acord prin care ţările, în mod individual, pot cere UE să impună interdicţii asupra unor produse suplimentare, despre asta vom vorbi”, a arătat Nagy.
Ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, a declarat că este dispus să îmbunătățească tranzitul prin Polonia. Pe de altă parte, el afirmă că Uniunea Europeană ar trebui să ajute cu infrastructura.