Este alertă seismologică în România, după ce cutremurul din data de 14 februarie a produs până în prezent 315 replici, numai în noaptea de miercuri spre joi cinci dintre acestea depăşind 3 pe Richter. Datele au fost publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Cea mai mare replică s-a produs joi, la ora 3:07, la o adâncime de 10,8 km, şi a avut magnitudinea de 4,2 ML, intensitatea macroseismică epicentrală IV. Joi au avut loc nu mai puțin de 10 seisme în zonă, cel mai recent la ora 15.54, de 2,7 grade, iar seismologii se tem că și mâine vor continua seismele.
Seismul de marţi din judeţul Golj, cu magnitudine 5,7, a fost cel mai mare produs vreodată în zona respectivă, iar INCDFP a revizuit zona seismică, catalogând-o una cu risc seismic major, la fel cum este cea din Vrancea, acolo unde, regulat, în județele Vrancea și Buzău au loc seisme destul de mari.
Cu doar câteva zile înainte, în 13 februarie, tot în acea zonă, s-a produs un cutremur de magnitudine 5,2, intensitate epicentrală V, la o adâncime de 16 km. Cu toate acestea însă, seismologii nu aveau cum să prezică faptul că România va fi zguduită de un număr atât de mare de mișcări tectonice.
Potrivit reprezentanților Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului, zona în care au avut loc aceste cutremure este cunoscută printr-o activitate seismică slab-moderată, cu evenimente cu magnitudine peste 4 sau 5 extrem de rar întâlnite.
Ultimul cutremur estimat cu magnitudinea de 5,2 a fost produs 1943, la adâncimea de 9,9 km, motiv pentru care seismologii tratează cu incertitudine această situație. Alte cutremure mai semnificative produse în zonă au fost în 1912 – 4,5, adâncime 10 km, 1916 – 3,9 adâncime 10 km, 1962 – 4, adâncime 16 km şi 1963 – 4,5, adâncime 10 km.
Citește și: Alertă în România! După cutremurul de 5.7 grade Richter au avut loc 160 de replici