Energia electrică are un preț foarte mare în țara noastră, mai ales dacă facem o comparație cu vecinii. Gazele naturale și cererea mare de energie electrică din cauza caniculei au dus la o dublare a prețurilor la energie electrică pe piețele angro din Europa de Vest față de săptămâna trecută, scrie Money Review, transmite economedia.ro.
Te-ar putea interesa și: 5 metode prin care poți să economisești energie electrică. În acest fel, rămâi cu mult mai mulți bani în buzunar
foto: energia eelctrică
Cel mai mare preț îl găsim în Serbia, 145,07 euro/MWh. Urmează apoi:
Spre exemplu, primele 14 zile din august de anul acesta au venit cu un preț mediu pe piața angro din Grecia de 122,48 euro/MWh. Acesta este al doilea cel mai mare preț din Europa, după Italia, cu 127,92 euro/MWh.
Acoperirile în proporție de 41,7% sunt din surse regenerabile de energie, 38,3% provin din gaze naturale, 5,4% din energia hidroelectrică, 4,1% din lignit și 5,9% provim din importuri.
Legătura cu prețul mare la energie electrică se face cu temperaturile extrem de ridicate din această vară. Mulți se tem că pentru luna septembrie se va realiza un context negativ pentru evoluția prețurilor în facturi.
Hub-ul olandez TTF își învârte prețul gazelor naturael în jurul a 40 de euro/MWh. Unii analiști preconizează o creștere până la 50 de euro/MWh, asta dacă vor fi sistări precoce a livrărilor de gaze rusești prin Ucraina. Lucrul acesta poate fi posibil, având în vedere atacul asupra regiunii rusești Kursk, unde este stația de măsurare a gazului de la Sudja.
O soluție găsită de francezi pentru răcirea centralelor nucleare sunt râurile, aceștia folosindu-le constant. EDF este obligat prin lege să reducă producția dacă temperaturile râurilor vor fi mai ridicate, din motive de siguranță. În Sud-Vestul Franței, temperaturile au depășit de mult 40 de garde Celsius.
Te-ar putea interesa și: Burduja: România continuă să aibă printre cele mai mici prețuri la energie electrică și gaze naturale din UE!