Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat că țara noastră va pune capăt dependenței energetice în viitorul apropiat și va deveni, la rândul său, un furnizor în regiune, alăturându-se programului Visa Waiver. Anunțul a fost făcut în urma întâlnirii cu secretarul de stat Jennifer Granholm, potrivit datelor furnizate de Antena 3 CNN.
„În viitorul apropiat, România va pune capăt dependenței energetice și va deveni la rândul său un furnizor în regiune.
Sprijinul administrației SUA și a secretarului de stat Jennifer Granholm rămâne esențial pentru a progresa cu succes ca hub regional și pentru a implementa tehnologii de ultimă generație”, a scris premierul Marcel Ciolacu pe platforma X.
Recent, prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut o întrevedere cu secretarul de stat american Antony Blinken, în cadrul vizitei de lucru pe care șeful Executivului român o face în aceste zile în Statele Unite ale Americii.
Agenda întrevederii a inclus subiecte care au vizat, în mare parte, consolidarea relației bilaterale în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, includerea României în programul Visa Waiver, precum și aspecte legate de securitatea în zona Mării Negre în contextul războiului din Ucraina, conectivitatea în regiune și asigurarea securității energetice regionale și europene.
Premierul Marcel Ciolacu se află în vizită de lucru în Statele Unite ale Americii unde are programate întrevederi cu înalți oficiali americani și cu reprezentanți ai unor companii.
Programul Visa Waiver permite majorității cetățenilor țările care participă la acest program să călătorească pe teritoriul SUA în scopt turistic sau de afaceri pe o perioadă de maximum 90 de zile, fără a fi nevoie de o viză. Înainte de călătorie, cetățenii trebuie să solicite autorizația prin Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriilor (ESTA), potrivit euronews.ro.
Călătorii nu se pot deplasa în SUA dacă nu primesc autorizare prin Sistemul Electronic de Autorizare a Călătoriilor. Autorizarea prin ESTA determină doar eligibilitatea de a călători în SUA, nu și dacă un călător are permisiunea de a intra pe teritoriul Statele Unite. Acest lucru este decis de ofițerii Ofițerii Serviciului vamal și de protecție a frontierelor din SUA.
Cererile ESTA pot fi depuse în orice moment înainte de călătorie, deși se recomandă călătorilor să depună cererea imediat ce încep să pregătească planurile de călătorie sau înainte de a cumpăra bilete de avion.
Vezi și: Valoarea Bitcoin a depășit 42.000 de dolari! A fost atins maximul ultimelor 20 de luni