Ilie Bolojan a precizat că dacă Guvernul român continuă să se împrumute și nu reduce cheltuielile și deficitul bugetar România va intra în incapacitate de plată. De aceea, consideră președintele Senatului, tăierile de cheltuieli la nivelul instituțiilor este „obligatoriu” să continue.
„Cu cât luăm mai multe împrumuturi, ceea ce din păcate se întâmplă, cu atât dobânzile sunt mai mari iar la un moment dat plata dobânzilor ocupă procente importante din PIB-ul României şi va face ca guvernele noastre indiferent care vor fi să nu mai aibă spaţii de mişcare şi practic vom intra într-o zonă de incapacitate de plată dacă nu facem ceva”, a atras atenția Ilie Bolojan.
Ilie Bolojan a precizat că „ţara asta a cheltuit mulţi ani de zile mai mult decât şi-a putut permite, iar asta înseamnă că am luat credite foarte mari”.
„E adevărat, din ele o parte s-au dus în investiţii şi creşterea investiţiilor în infrastructura locală, în reţeaua de drumuri naţionale, drumuri expres, autostrăzi este o realitate care nu poate fi contestată. Dar o bună parte din aceste împrumuturi s-au dus în aparatul public sau în consum şi nu mai putem continua în felul acesta pentru că diferenţa dintre cheltuielile mari şi venituri trebuie acoperită prin împrumuturi sau prin inflaţie. Ambele sunt nişte fenomene care ne vor complica foarte mult existenţa în viitor”, a mai declarat Ilie Bolojan.
Citeşte şi: Românii, sufocați de scumpiri. Aproape 50% consideră creșterea prețurilor cea mai mare problemă a țării!
„Este obligatoriu să facem asta, altfel nu vom face decât să mimăm lucrurile ceea ce nu va face decât să întărească și mai mult senzația de lipsă de eficiență, de oameni neserioși și de consolidare a neîncrederii în lumea politică
Trebuie să ne scădem cheltuiele de funcţionare, trebuie să atragem banii europeni pentru a avea investiţii care să genereze creştere, să putem să avem o creştere economică şi trebuie să ne creştem veniturile, dar nu crescând taxele, ci încasându-ne veniturile pe care le avem. (..)
Avem zone ale statului care practic au fost scăpate de sub control în aceşti ani. Tot felul de autorităţi, tot felul de instituţii”, a spus preşedintele Senatului”, a spus Ilie Bolojan, potrivit B1 TV.
„Ca să fie aduse sub control, nu pot fi aduse într-un timp atât de scurt de pe zi pe alta pentru că trebuie să modifici legi, trebuie să modifici contracte de mandat, trebuie să modifici contracte colective de muncă şi într-o ţară în care calitatea legiferării a lăsat de dorit de mulţi ani de zile, adică legi care sunt interpretabile, legi neclare, legislaţie care se suprapune una peste alta, se bate cap în cap, dacă n-ai grijă cum faci lucrurile, sunt mai mari pagubele decât câştigurile şi atunci asta este o operaţie care trebuie făcută într-adevăr, lună de lună, zi de zi”, a subliniat Bolojan.
Ilie Bolojan a menţionat că ceea ce a făcut la Senat „nu e o chestiune de imagine”.
„Nu e o chestiune de imagine, pur şi simplu calculăm corect numărul de oameni care lucrează în Senat, reducem cheltuierile, lucrăm mai mult ca să avem o calitate mai bună a legilor şi nu în ultimul rând să avem legitimitatea morală, să întrebăm şi pe cei care sunt în subordonarea Parlamentului, care au fost practic scăpaţi de sub control, măi oameni buni, nu mai poate merge cum a mers”, a spus Bolojan.