- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România ar putea pica la mijloc între Republica Moldova și Rusia! Alexandru Flenchea: „un tratat bilateral are putere juridică mai mare, decât un decret de punere în aplicare a unui document de politici”

23 Feb, 17:25 • Lupu Alexandra
România ar putea fi atrasă în conflictul dintre Rusia și Moldova! Informația a stârnit un val de îngrijorare.
România ar putea pica la mijloc între Republica Moldova și Rusia! Alexandru Flenchea: „un tratat bilateral are putere juridică mai mare, decât un decret de punere în aplicare a unui document de politici”

România nu este ferită de conflictul dintre Moldova și Rusia! Ultimele informații arată că țara ar putea pica la mijloc, susține stiripesurse.ro.

Decretul anulat de Putin este un motiv de discuție atât pentru analiștii din țară, cât și pentru cei de peste Ocean. În documentul menționat se susținea că Rusia va căuta soluții pentru rezolvarea conflictului cu Transnistria, totul „în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”. Ultimele evenimente l-au determinat inclusiv pe președintele american, Joe Biden, să se prezinte public și să reconfirme suportul pe care Statele Unite îl oferă moldovenilor.

România nu este ferită de conflict

Ultimele informații confirmă că România nu este ferită de pericol. Ba din contră, statul român ar putea pica la mijloc în conflictul dintre Rusia și Moldova.

„Integritatea noastră teritorială Rusia o recunoaşte în modul ei specific, aşa cum o recunoaşte, prin tratatul politic de bază din anul 2001, nu prin document de politici. Evident că un tratat bilateral are putere juridică mai mare, decât un decret de punere în aplicare a unui document de politici”, susține șeful delegației Republicii Moldova, Alexandru Flenchea.

Noul document de politică externă evidențiază intenția lui Putin de a restabili relația cu Statele Unite și Uniunea Europeană. Mai mult de atât, această decizie reflectă o reacție în fața sprijinului militar pe care acestea le acordă Ucrainei. România ar putea fi trasă în acest conflict. Armand Goșu a dat o declarație relevantă în această direcție, explicând cum s-ar putea ajunge în această situație. Mai exact, specialistul în spațiul ex-sovietic a menționat că România este stat membru NATO, iar trupele rusești nu se luptă cu Ucraina, ci cu organizația menționată.

Citește și: Ultimă oră! Războiul e pe cale să înceapă în Republica Moldova! Putin nu retrage forțele armate de pe teritoriul vecinilor noștri! Rusia nu mai recunoaște suveranitatea Chișinăului

România
România

„Republica Moldova poate fi utilizată de ruși în două feluri. Cel mai important, împotriva Ucrainei, să deschidă un nou front împotriva Ucrainei. Ăsta este, de departe, cel mai important, dar mai este un front, nu mai puțin important, care vizează și România: să atragă și România într-un conflict în Republica Moldova.

România este stat membru NATO, România are interese vitale de securitate la est, în Republica Moldova, și nu exclud că există la Kremlin un astfel de scenariu, în care cineva se gândește să aprindă acolo fitilul, în ideea că poate să atragă și România. Ar fi mai mult decât o confirmare a narațiunii rusești că ruşii nu luptă cu Ucraina, că luptă cu NATO”, completează Goșu.

Președintele Zelenski a susținut recent că Rusia încearcă să ocupe chiar și aeroportul din Chișinău. Intenția autorităților rusești este aceea de a aduce în cadrul aeroportului trupe, tocmai pentru a deschide noul front dinspre Moldova. Premierul Dorin Recean menționează că este informat cu privire la mai multe planuri ale rușilor, menite să pună și mai multă presiune pe Moldova.

„Am menționat de mai multe ori, și am menționat nu doar eu, faptul că au existat și există în continuare mai multe scenarii de destabilizare. Instituțiile noastre sunt pregătite să facă față unor asemenea provocări”, menționează Recean.

În rețelele de socializare au apărut noi zvonuri. Primele informații arată că trupele din Kiev s-au mutat și mai aproape de granița cu Moldova. Ba mai mult de atât, s-a sugerat o eventuală intervenție armată asupra rușilor care păzesc un depozit din Cobasna, acolo unde sunt cel puțin 10.000 de tone de muniție, din cele mai vechi timpuri.

1.500 de militari ruși sunt prezenți în locația menționată. Kievul susține că nu sunt suficienți pentru a pune în pericol Ucraina și flancurile ei, dar totodată, pot destabiliza Moldova.

Vezi și: Anunț important făcut de Klaus Iohannis! România este pregătită să sprijine Republica Moldova: „Sunt dispus să mergem mult mai departe dacă situaţia o va impune”

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci