România nu este ferită de conflictul dintre Moldova și Rusia! Ultimele informații arată că țara ar putea pica la mijloc, susține stiripesurse.ro.
Decretul anulat de Putin este un motiv de discuție atât pentru analiștii din țară, cât și pentru cei de peste Ocean. În documentul menționat se susținea că Rusia va căuta soluții pentru rezolvarea conflictului cu Transnistria, totul „în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”. Ultimele evenimente l-au determinat inclusiv pe președintele american, Joe Biden, să se prezinte public și să reconfirme suportul pe care Statele Unite îl oferă moldovenilor.
Ultimele informații confirmă că România nu este ferită de pericol. Ba din contră, statul român ar putea pica la mijloc în conflictul dintre Rusia și Moldova.
„Integritatea noastră teritorială Rusia o recunoaşte în modul ei specific, aşa cum o recunoaşte, prin tratatul politic de bază din anul 2001, nu prin document de politici. Evident că un tratat bilateral are putere juridică mai mare, decât un decret de punere în aplicare a unui document de politici”, susține șeful delegației Republicii Moldova, Alexandru Flenchea.
Noul document de politică externă evidențiază intenția lui Putin de a restabili relația cu Statele Unite și Uniunea Europeană. Mai mult de atât, această decizie reflectă o reacție în fața sprijinului militar pe care acestea le acordă Ucrainei. România ar putea fi trasă în acest conflict. Armand Goșu a dat o declarație relevantă în această direcție, explicând cum s-ar putea ajunge în această situație. Mai exact, specialistul în spațiul ex-sovietic a menționat că România este stat membru NATO, iar trupele rusești nu se luptă cu Ucraina, ci cu organizația menționată.
„Republica Moldova poate fi utilizată de ruși în două feluri. Cel mai important, împotriva Ucrainei, să deschidă un nou front împotriva Ucrainei. Ăsta este, de departe, cel mai important, dar mai este un front, nu mai puțin important, care vizează și România: să atragă și România într-un conflict în Republica Moldova.
România este stat membru NATO, România are interese vitale de securitate la est, în Republica Moldova, și nu exclud că există la Kremlin un astfel de scenariu, în care cineva se gândește să aprindă acolo fitilul, în ideea că poate să atragă și România. Ar fi mai mult decât o confirmare a narațiunii rusești că ruşii nu luptă cu Ucraina, că luptă cu NATO”, completează Goșu.
Președintele Zelenski a susținut recent că Rusia încearcă să ocupe chiar și aeroportul din Chișinău. Intenția autorităților rusești este aceea de a aduce în cadrul aeroportului trupe, tocmai pentru a deschide noul front dinspre Moldova. Premierul Dorin Recean menționează că este informat cu privire la mai multe planuri ale rușilor, menite să pună și mai multă presiune pe Moldova.
„Am menționat de mai multe ori, și am menționat nu doar eu, faptul că au existat și există în continuare mai multe scenarii de destabilizare. Instituțiile noastre sunt pregătite să facă față unor asemenea provocări”, menționează Recean.
În rețelele de socializare au apărut noi zvonuri. Primele informații arată că trupele din Kiev s-au mutat și mai aproape de granița cu Moldova. Ba mai mult de atât, s-a sugerat o eventuală intervenție armată asupra rușilor care păzesc un depozit din Cobasna, acolo unde sunt cel puțin 10.000 de tone de muniție, din cele mai vechi timpuri.
1.500 de militari ruși sunt prezenți în locația menționată. Kievul susține că nu sunt suficienți pentru a pune în pericol Ucraina și flancurile ei, dar totodată, pot destabiliza Moldova.