- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România are puțin peste 1.000 de bogați. Milionarii sunt săraci în acte, dar luxul și opulența nu le lipsesc

16 Oct, 14:03 • Bocioacă Bianca
Câți bogați are România, de fapt. Chiar dacă străzile din marile orașe sunt pline cu bolizi de lux, se pare că realitatea din acte este cu totul alta.
România are puțin peste 1.000 de bogați. Milionarii sunt săraci în acte, dar luxul și opulența nu le lipsesc

Câți bogați are România, oficial, potrivit datelor ANAF. Deși unii români se lăfăie în lux, poartă haine de brand și merg în vacanțe de cinci stele, documentele depuse la Fisc arată cu totul diferit.

Luxul și opulența nu aveau cum să lipsească din țara noastră. Le vedem prezentate ostentativ în mediul online, în hoteluri, restaurante, dar și pe stradă, dar nu pe hârtie.

Citește și: Cei mai bogați britanici plătesc împreună, anual, peste trei miliarde de lire impozit pe venit!

Câți bogați trăiesc în România

La ANAF, numai 1.100 de români au declarat că au case și mașini scumpe. În primele șase luni ale acestui an, specialiștii din cadrul Fiscului au verifcat aproximativ 700 de români cu averi mari. Astfel au ieșit în evidență trei cazuri, două din București și unul din Cluj. Este vorba despre contribuabili cu venituri în valoare de peste 20 de milioane de lei fiecare, dar pentru care nu plătiseră nici un leu la stat.

Milionarii români au fost luați în vizor de ANAF. Statul are în plan să strângă minimum 70 de milioane de lei de la cei cu averi uriașe, într-un singur an. Pentru asta, a fost introdusă, în aprilie 2024, taxa pe lux, aplicată contribuabililor cu case în valoare de peste 500.000 de euro și mașini mai scumpe de 75.000 de euro.

Citește și: Topul celor mai bogați și discreți oameni de afaceri din România. Mulți dintre ei nu sunt cunoscuți publicului dar au în spate imperii

Inspectorii ANAF nu sunt mai îngăduitori nici cu cei care nu și-au declarat veniturile reale. De la 1 iulie 2024, toți cei pentru care s-au descoprit venituri care nu pot fi justificate vor fi taxați cu 70%, nu 16%, cum se întâmpla înainte, scrie bugetul.ro.