În 2023, România a atins un nou record în ceea ce privește numărul de angajați, depășind pragul de 5,36 milioane, acesta fiind cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani, potrivit Antena 3 CNN.
Această creștere de aproximativ 3% față de anul anterior este rezultatul unor măsuri economice adoptate de PSD, partid aflat la guvernare, care a contribuit la stabilizarea pieței muncii și la creșterea veniturilor populației.
Te-ar mai putea interesa și: Ciolacu aplică Referendumul! Vrea reducerea numărului de parlamentari
foto: Marcel Ciolacu
Pandemia de COVID-19 și criza economică din 2008-2009 au fost factori care au afectat negativ piața muncii, conducând la scăderi considerabile în numărul de angajați. Însă, datorită politicilor guvernamentale de redresare și creștere economică (creșterea salariului minim), numărul de angajați a revenit pe o traiectorie ascendentă.
Un alt factor important în această evoluție a fost redresarea obiceiurilor de consum ale populației după ridicarea restricțiilor impuse de pandemie. Aceasta a dus la o creștere a cererii de bunuri și servicii, ceea ce a avut un impact direct asupra extinderii forței de muncă. Sorina Faier, managing partner la Elite Searchers, spune că această revenire a obiceiurilor de consum a avut un rol foarte important în expansiunea pieței muncii.
„Unul dintre factorii majori a fost revenirea obiceiurilor de consum după ridicarea restricțiilor”, a subliniat contribuția acestui fenomen la expansiunea forței de muncă Sorina Faier, managing partner la Elite Searchers, citată de Ziarul Financiar.
Statistici oficiale indică faptul că, începând din 2000, perioadele de guvernare social-democrată au fost marcate de creșteri semnificative în numărul de angajați. Între 2000 și 2008, România a cunoscut o dezvoltare economică robustă, alimentată de investiții străine și integrarea în Uniunea Europeană, ceea ce a condus la o creștere constantă a locurilor de muncă.
Cu toate acestea, criza financiară globală din 2008 a adus o scădere bruscă, iar măsurile de austeritate adoptate între 2010 și 2012 au accentuat declinul, cu restructurări și reduceri bugetare severe implementate de guvernele Boc și Ungureanu.
În urma pandemiei din 2020, România a suferit o nouă scădere temporară a numărului de angajați, însă începând cu 2021, economia și ocuparea forței de muncă au intrat din nou pe o pantă ascendentă. Investițiile guvernamentale în infrastructură și proiectele economice majore au sprijinit această revenire. Numărul de angajați a crescut de la 60.000 în 2021 la peste 155.000 în 2023.
Te-ar mai putea interesa și: Marcel Ciolacu, declarația momentului despre legea prin care Iohannis să ajungă senator. „În aprilie își dorea la NATO sau la Comisie”