- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România bate recordul la importurile de gaze. Astăzi, importurile au ajuns la 15 milioane metri cubi

19 Oct, 17:58 • Fundeanu Madalina
România tranzitează 10 milioane de metri cubi de gaze pentru țările vecine, via Bulgaria. Importurile au ajuns la 15 milioane metri cubi!
România bate recordul la importurile de gaze. Astăzi, importurile au ajuns la 15 milioane metri cubi

Importurile de gaze au ajuns la 15 milioane metri cubi, astăzi, 19 octombrie, la o producție internă de 21 milioane de metri cubi. Tot importul se face din Bulgaria, însă sursa gazului poate fi Rusia, via Turcia, Azerbaidjan, sau gaz descărcat de pe metaniere la terminalele grecești de la Mediterana, conform Economedia.ro.

România face tranzit de gaze pentru Ungaria

Din cele 15 milioane de metri cubi, 10,5 milioane de metri cubi se duc mai departe, Transgaz făcând tranzit pentru beneficiarii finali din Republica Moldova, Ucraina și Ungaria. Cele mai multe gaze sunt importate către Ungaria, unde se înregistrează export de 7,2 milioane de metri cubi, record istoric. Gazoductul Arad-Szeged este plin 100%, capacitatea lui fiind recent majorată de Transgaz, pentru a putea primi cât mai multe resurse.

gaze
surse de gaze

Faptul că tranzitul pe care România îl prestează pentru Ungaria poate avea legătură cu faptul că cealaltă rută sudică prin care ungurii aduceau gaze din Rusia (fiind într-un contract pe termen lung cu Gazprom) a devenit brusc mai scumpă. În urmă cu o săptămână, Guvernul de la Sofia a decis să pună o taxă suplimentară pe gazele rusești care-i tranzitează țara, în drumul lor către Ungaria, Serbia și sudul Europei.

Te-ar putea interesa și: Putin va transporta în continuare gaze naturale în Ungaria! Condițiile comtractuale nu vor fi încălcate!

Atât sârbii, cât și ungurii, au protestat împotriva acestei decizii, precizând că Sofia pune intenționat în pericol securitatea în aprovizionare a celor două țări. Aproape jumătate din gazele naturale livrate de Rusia prin conducte intră în Bulgaria din Turcia via conducta TurkStream, pentru a fi date mai departe în Ungaria, Serbia şi alte zone din Europa de Sud.

„(Taxa – n.r.) afectează în primul rând pe unguri și pe sârbi, care sunt captivi. Sârbii au 2,7 miliarde anual tranzit prin Blgaria, ungurii vreo 5 miliarde anual”, spune o sursă din piață.

Alexei Miller, șeful Gazprom, a asigurat că furnizarea către Ungaria nu va fi, în niciun caz, amenințată. Declarațiile au fost făcute în China, unde Vladimir Putin, președintele Rusiei, face o vizită oficială.

Revenind la sursele aflate în prezent la dispoziția României, vorbim de 21 de milioane mc producție internă (Romgaz, Petrom, BSOG), dar care va crește cu încă 3 milioane mc, de mâine, când revine în producție exploatarea Petrom de la Hurezani, care a fost în revizie pentru 10 zile. Mai avem încă 5 milioane mc de rămân în țară din import și avem și depozitele de gaze 100% pline – 3,2 miliarde de metri cubi, ceea mai mare cantitate stocată din istorie.

Vezi și: Se ieftinesc gazele în Europa. Prețurile de referință au scăzut luni cu până la 6,5%

Urmărește Daily Business pe Google News