România este considerată liderul furnizorilor de combustibil către Ucraina, citează profit.ro. Constatările făcute de Autoritatea Vamală Română (AVR) au apărut după un an de la începerea războiului.
Statul vecin a fost nevoit să facă multe modificări în ceea ce privește schimburile vamale, încă din momentul în care țara a fost atacată de Rusia. Acțiunile militare nu pot fi realizate fără combustibil, tocmai de aceea, solicitarea de ajutor din partea Ucrainei nu a întârziat să apară. Această resursă nu contribuia doar la susținerea forțelor militare. Funcționarea economiei și remedierea căderilor sistemului energetic ucrainean sunt acțiunile în cadrul cărora necesitatea de combustibil nu era pusă sub semnul întrebării.
AVR arată că tranzitul de combustibil către Ucraina a crescut de 30 de ori, față de anul trecut. Astfel, 983.404 tone din această resursă au fost exportate pentru sprijinirea statului vecin. Creșterea este una semnificativă chiar și în comparație cu 2021, mai exact, de 96 de ori (251.303 tone de combustibil).
Citește și: După 9 ani de conducere, Stoltenberg pleacă. Conflictul din Ucraina l-a obosit. Cine îi va lua locul
„Odată cu declanșarea războiului, schimburile de mărfuri dintre România și Ucraina s-au modificat în consecință. Avem livrările foarte mari de combustibil, produse pe care ucrainenii le solicită constant și de care au mare nevoie. România a sprijinit autoritățile ucrainene inclusiv în ce privește tranzitul de mărfuri și a încercat să faciliteze livrările de cereale ucrainene către restul lumii. Datele din sistemul vamal reflectă acest lucru.
În ce privește exporturile României de combustibili și substanțe pentru agricultură, dar și importurile de cereale și oleaginoase, aceasta sunt consecința războiului și a reorientării Ucrainei spre schimburile comerciale cu statele UE. În general, ucrainenii produse din categoria combustibililor vor de la noi, iar aici trebuie să ținem cont și de faptul că sistemul energetic al țării este ținta unor atacuri frecvente.
Cerealele ucrainene își caută drumul către piețele externe, porturile lor de la Marea Neagră fiind blocate sau limitate în ceea ce pot exporta. O cantitate importantă are ca destinație, însă, chiar România. Cerealele lor sunt mai ieftine, deoarece ucrainenii încearcă să lichideze cât pot din stocuri în perspectiva producției din 2023.
Unele cantități au, totodată, indicatori de calitate mai scăzuți față de cerealele românești. Cea mai mare parte a cerealelor și oleaginoaselor care intră în România pentru tranzit se îndreaptă spre Constanța, pentru a fi livrate ulterior spre alte destinații”, declară președintele AVR.
Datele oferite de AVR arată că exportul cerealelor ucrainene prin România a crescut cu 68 de ori anul trecut, față de 2021. Transportul semințelor oleaginoase este cel care a explodat similar, de altfel.
Te-ar putea interesa și: Lovitură dură pentru Ucraina! Tehnologia Starlink nu mai poate fi folosită în scopuri militare. Elon Musk aduce acuzații rușilor