- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România, codașă în UE la rata de angajare a tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani. Doar 2,5% dintre cei care sunt într-un program de ecucație au un loc de muncă

19 Nov, 12:11 • Bocioacă Bianca
România se află pe unul dintre ultimele locuri în Uniunea Europenaă într-un top cu privire la rata de angajare a persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani. Mai puțin de două treimi dintre cei care nu urmează o școală și doar 2,5% dintre cei care urmează un program educațional au un loc de muncă.
România, codașă în UE la rata de angajare a tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani. Doar 2,5% dintre cei care sunt într-un program de ecucație au un loc de muncă

Grafic îngrijorător pentru România-  se află la coada topului atunci când vine vorba de angajări în rândul tinerilor. Aproximativ două treimi dintre cei care nu urmează niciun ciclu de învățământ și 2,5% dintre cei care urmează cursuri educaționale, cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani nu au job. Media europeană este de 74%, respectiv 25%, conform G4Media.ro.

Față de cel de-al doilea trimestru din 2021, în aceeași perioadă din 2022 rata de ocupare a tinerilor care nu urmau niciun fel de formă de educație a scăzut semnificativ în România.

În Uniunea Europeană, trei din patru tineri, adică 74,7%, cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani care în al doilea trimestru din 2022 nu urmau cursurile niciunui program de educație de formare erau angajați, comparativ cu 25,2% în cazul celor care urmau un program de educație formală.

În Malta a fost înregistrată cea mai ridicată rată de ocupare a forței de muncă a persoanelor cu vârste între 15 și 29 de ani, cu un procent de 87,9%, urmată de Țările de Jos cu 87,1% și Suedia cu 86,8%, pe când mai puțin de două treimi erau angajate în Italia (59,9%), România (64,3%) și Grecia (64,5%).

Potrivit unui raport, rata de ocupare a forței de muncă a persoanelor care au urmat cursuri de educație formală depinde de la un stat membru la altul și într-o mai mare măsură decât rata de ocupare a persoanelor care nu au urmat o educație formală. În cel de-al doilea trimestru din acest an, aceasta a variat de la peste 40% în Țările de Jos (74%), Danemarca (51%), Finlanda (49%), Germania (43,8%) și Austria (40,6%) până la mai puțin  de 6% în România (2,5%), Slovacia (5,1%) și Ungaria (5,6%).

Față de al doilea trimestru din anul 2021, rata de ocupare s-a majorat cu 3,1 puncte procentuale în al doilea trimestru din 2022 pentru cei care nu urmează o formă de învățământ și cu 2,4 puncte procentuale pentru cei care umrează.

În acest moment, Lituania, Spania, Irlanda, Grecia și Italia au raportat cele mai mari creșteri ale ratei de ocupare a forței de muncă pentru tinerii cu vârste între 15 și 29 de ani care urmau o formă de învățământ (între +8,7 pp și +6 pp). În Slovenia, România, Finlanda și Cehia au fost înregistrate scăderi cuprinse între -5,4 p și -0,4 pp.

În privința persoanelor care au urmat un ciclu de învățământ formal, cele mai mari creșteri au fost în Irlanda (+8 pp), Finlanda (+4,7 pp), Țările de Jos și Lituania (la egalitate cu +4,5 pp) și Cipru (+4,2 pp). Luxemburg (-5,1 pp), Malta (-3 pp) și  Belgia (-0,3 pp) au înregistrat scăderi.

Citește și: Ce salariu are un controlor de trafic aerian. Suma este fabuloasă. Nu ai nevoie de diploma de facultate

Integrarea tinerilor pe piața muncii din România

Nivelul de integrare al tinerilor pe piața muncii poate fi observat mai clar prin compararea ratei de ocupare a forței de muncă a persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani care nu urmează cursuri de educație formală cu persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 54 de ani, care la rândul lor nu participă la educația formală.

La nivelul Uniunii Europene, diferența dintre cele două categorii este de 8,5 pp în al doilea trimestru din acest an. Cea mai mică diferență dintre statele membre UE este în Olanda, unde rata de ocupare a forței de muncă a tinerilor a depășit timid rata de ocupare a persoanelor cu vârste cuprinse între 30 și 54 de ani, mai exact, cu 0,3 pp. Următoarele țări sunt Malta și Irlanda, cu o rată de ocupare  a persoanelor tinere mai mică cu 0,3 pp, respectiv 2,0 pp față de persoanele cu vârste între 30 și 54 de ani.

Slovenia, România, Italia, Bulgaria, Grecia și Cehia au înregistrat o rată de ocupare a forței de muncă pentru tinerii care nu urmează cursuri formale semnificativ mai mică decât cea a persoanelor cu vârste cuprinse între 30 și 54 de ani (diferență de 11,5 pp sau mai mult).

Citește și: Jobul care îți aduce un venit de 3000 de euro. Pont: nu e nevoie de Bac

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...