Ministerul Energiei a semnat primul contract de finanțare pentru o fabrică de panouri fotovoltaice din România, folosind fonduri europene nerambursabile din PNRR. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat două contracte care susțin dezvoltarea stocării energiei electrice și investițiile în lanțul valoric al celulelor și panourilor fotovoltaice, potrivit știripesurse.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Românii care au luat bani prin Casa Verde Fotovoltaice riscă să-i dea înapoi. Anunț oficial
foto: panouri fotovoltaice
Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, a subliniat importanța investițiilor în capacitățile de stocare a energiei electrice pentru stabilizarea sistemului și asigurarea accesului la energie verde în orice condiții meteorologice.
El a semnat două contracte din cadrul PNRR pentru dezvoltarea acestor capacități și pentru susținerea producției de panouri în România, cu scopul de a reduce dependența de importuri din afara UE. Primul contract va finanța construirea unei fabrici de panouri la Sfântu Gheorghe.
„În această vară, am văzut toţi cât de importante şi necesare sunt investiţiile în capacităţile de stocare a energiei electrice.
Pe lângă rolul în echilibrarea sistemului, capacităţile de stocare ne permit să putem beneficia energia ieftină şi verde produsă de parcurile solare şi eoliene şi atunci când nu bate soarele sau nu bate vântul. Astfel vom avea o energie mai sigură şi mai ieftină.Astăzi am semnat primele două contracte din apelul lansat ca parte a PNRR – investiţia 4.3. În plus, trebuie să reducem dependenţa de importurile de panouri din ţările din afara UE, de aceea sprijinim cu bani nerambursabili investiţiile româneşti în producţia celulelor şi panourilor fotovoltaice.
Am semnat tot astăzi primul contract, care va sprijini construcţia unei fabrici de panouri fotovoltaice, de la zero, la Sfântu Gheorghe”, a declarat, joi, Sebastian Burduja.
Ministerul Energiei a semnat un contract cu firma SC KBK KRAFT PROJEKT S.R.L., finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru construirea unei fabrici de panouri în municipiul Sfântu Gheorghe, județul Covasna. Ajutorul de stat pentru această investiție se ridică la 19,38 milioane de lei (aproximativ 3,89 milioane de euro), iar capacitatea de producție a fabricii va fi de 140 MW anual. Amplasamentul va ocupa aproape 1 hectar, cu o producție zilnică estimată de peste 430 de panouri.
Te-ar mai putea interesa și: Înscrierile persoanelor fizice în programul Casa Verde Fotovoltaice s-au terminat. Ce români mai pot primi bani în 2024