Țara noastră creează forță de muncă pentru alte țări din Europa, dar și pentru Statele Unite ale Americii (SUA).
România se numără printre țările fruntașe din lume, în ceea ce privește numărul de absolvenți de Medicină, raportați la populație. Din nefericire pentru România, tinerii medici școliți în universitățile de stat, în mare parte în mod gratuit, pleacă la foc automat în vest.
75% aleg să fugă în străinătate, nemulțumiți de salarizare și de condițiile de muncă. Doar 25% rămân în spitalele din România, informează Curs de Guvernare.
Duminică, 11 iunie, aproximativ 1.000 de absolvenți de Medicină din toată țara au participat la sesiunea extraordinară a examenului de rezidențiat. Ei au concurat pentru 628 de poziții neocupate în sesiunea din noiembrie 2022, când au fot puse la dispoziție 4.505 de posturi.
Potrivit Ministerului Sănătății, o mare parte a acestor posturi sunt la specialități precum chirurgia generală, medicina de urgență, medicina de familie și neonatologie.
În 2020, media absolvenților de medicină era de 15,9 la 100.000 de locuitori, în timp ce în România, de 26,3 la 100.000 de locuitori. Din acest punct de vedere, țara noastră este prima, urmată de Malta, Irlanda, Letonia, Danemarca, Lituania, Bulgaria, Slovacia, Italia, Croația, Belgia și Cehia.
Mai multe posturi vor fi puse la dispoziție tinerilor absolvenți în cadrul spitalelor regionale. Rămâne de văzut dacă Guvernul va reuși să-i convingă pe medici să rămână în țara aflată în derivă, cu datorii din ce în ce mai mari și o balanță comercială negativă, an de an.
În ceea ce privește cealaltă categorie de intelectuali bine remunerați, IT-iștii, situația privind formarea profesioniștilor în domeniu se află la celălalt pol. România are a doua cea mai mică pondere a populației de IT-iști, de 2,8%, după Grecia, care consemnează 2,5%.
Totuși, profesia de IT-ist s-a dezvoltat puternic în ultimul deceniu. Numărul specialiștilor ICT din România a crescut cu 115%, în deceniul scurs până în anul trecut, rată ce reprezintă dublul avansului mediu din Uniune (57,8%).