România va semna săptămâna aceasta un acord important pentru realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, un proiect major pentru sectorul său energetic, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare video pe Facebook, în marja participării sale la COP29 la Baku, Azerbaidjan.
În acest context internațional, Burduja a vorbit despre investiții de aproximativ 13 miliarde de euro, realizate prin fonduri nerambursabile, pentru dezvoltarea energiei regenerabile și a unui program nuclear independent de Rusia, potrivit economedia.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Cernavodă va avea două reactoare nucleare până în 2032
foto: Cernavodă
Ministrul a evidențiat realizările recente ale României, precum creșterea capacităților de producție de energie solară și eoliană, care au depășit 10.000 de MW, și extinderea proiectelor de energie pe gaz cu 3.500 de MW.
România rămâne cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană și se așteaptă ca, până în 2027, să își dubleze producția prin proiectul Neptun Deep. Un alt punct important al mesajului său a fost programul nuclear civil ambițios al țării, care va utiliza tehnologie occidentală și nu va depinde de Rusia.
Burduja a spus că semnarea acordului pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, un proiect de referință pentru România, reprezintă un pas important în consolidarea independenței energetice a țării și în integrarea sa într-un sistem energetic european mai sigur.
„Sunt aici la cel mai important eveniment anual pentru energie şi climă. Este o reuniune la care din toată lumea au venit peste 40.000 de oameni şi aici am vrut să le transmit tuturor mesajul României. Mesajul României este că scriem istorie în energie.
Avem investiţii de peste 13 miliarde de euro fonduri nerambursabile în ultimul an şi jumătate, avem peste 10.000 de MW în solar şi eolian, proiecte noi, avem 3.500 de MW în grupuri pe gaz, suntem cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană şi în 2027 ne vom dubla producţia prin Neptun Deep, avem un program nuclear civil ambiţios şi care nu depinde în niciun fel de Federaţia Rusă, este cu tehnologie occidentală, şi ne pregătim de semnarea celui mai important proiect pentru sectorul energetic românesc, reactoarele 3 şi 4.
Şi asta se va întâmpla săptămâna aceasta, chiar aici la Baku. Vă ţin la curent. Vreau să fiţi cu fruntea sus şi să fim cu fruntea sus în faţa întregii lumi pentru că avem cu ce şi avem cu cine”, a transmis Sebastian Burduja, pe reţeaua de socializare.
Te-ar mai putea interesa și: Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă vor fi construite până în 2032. Contractul se semnează luna viitoare. Banii vor fi împrumutați din Italia, Canada și SUA