Vești bune pentru România! Ministrul Cseke Attila a declarat public că mai multe clădiri vor fi consolidate seismic, citează agerpres.ro.
Anunțul a venit la momentul potrivit pentru români. Până de curând, Guvernul a confirmat că un eventual cutremur ar duce la moartea a peste 42.000 oameni. Aceste informații au speriat România. Numărul de persoane rănite s-a estimat la peste 300.000, iar pagubele materiale ar depăși suma de 25 miliarde de euro.
Cseke Attila a anunțat că mai multe clădiri, blocuri de locuință, școli și spitale vor fi consolidate seismic. Până în acest moment, 168 de contracte de finanțare au fost semnate, în valoare de 441 milioane de euro, pentru 238 de clădiri din întreaga țară. Lucrările vor fi suportate în totalitate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
„Finanţarea este asigurată în întregime de Ministerul Dezvoltării, iar banii nu trebuie returnaţi. De la începutul mandatului meu de ministru am dispus modificarea legilor vechi care nu ajutau consolidarea clădirilor, am derulat apelul de proiecte şi avem sute de contracte de finanţare semnate. Având finanţarea asigurată, autorităţile locale trebuie să treacă la faza de implementare a investiţiilor” este declarația oferită de ministrul Dezvoltării într-un comunicat de presă.
Te-ar putea interesa și: În ce hal sunt construite blocurile din Turcia. Construcția de anul trecut, „era în conformitate cu cele mai recente reglementări privind cutremurele”. Ruină în doar 5 secunde
Ministrul a menționat că, în momentul de față, 148 proiecte vizează consolidarea seismică a mai multor clădiri din țară. Lucrările se vor desfășura în 100 localități, iar valoarea lor a fost estimată la 261.981.343,88 de euro. În același timp, 162 clădiri publice, sedii administrative, unități medicale și de învățământ vor avea parte de renovare energetică. Cele mai multe contracte au fost înregistrate în București, Iași, Galați, Prahova și Constanța.
Clădirile rezidențiale multifamiliale nu sunt uitate de autoritățile publice. Peste 20 de lucrări au fost anunțate în acest sens, în valoare de 179.057.623,29 de euro.
O altă informație pe care ministrul a ținut să o sublinieze se referă la faptul că MDLPA nu cere cofinanțare din partea locatarilor. Începând cu acest an, Ministerul Dezvoltării dezvoltă Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic, cu finanțare 100%, al cărui buget a fost estimat la 200 milioane de lei din creditele bugetate și 500 milioane de lei din creditele de angajament.
Vezi și: După Turcia, Italia este amenințată de cutremure! 20 de cutremure au lovit orașul italian Siena