România este cu un picior în groapă, iar pericolele financiare sunt din ce în ce mai aproape. Ne confruntăm, din nou, cu o gaură în bugetul statului de 37 de miliarde de lei. Iată ce măsuri vor lua specialiștii, a informat antena 3 CNN.
Deși Guvernul nu vrea să se ajungă iarăși în situația prin care am mai trecut odată și încearcă să evite creșterea prețurilor, însă nu se știe că va putea să evite acest lucru.
Așadar, specialiștii de la BNR au luat în considerare cele mai sumbre scenarii, și anume, pentru ca deficitul bugetar să fie ținut din scurt, atunci vor crește taxele, deocamdată.
BNR speră, totuși, că se va întâmpla asta, altfel banii europeni se vor pierde, iar românii vor duce o viață foarte costisitoare. Mai mult, specialiștii au spus că măsurile acestea ar putea acoperi gaura din buget.
„Sistemul de impozite și taxe a devenit un adevărat schweizer. Sunt unii care plătesc taxe care datorează taxe și care le plătesc și unii care nu mai datorează taxe. Iar unele din aceste iertăciuni, să spunem, de taxe, sunt stridente și greu de explicat. Pentru mine rămâne o enigmă cum este posibil ca sectorul IT, oameni care câștigă cei mai mulți dintre ei 2.000-3.000, 4.000 euro pe lună, nu plătesc impozit pe venit. Privilegiile fiscale sunt de nedorit”, spune Eugen Rădulescu, Stabilitate Financiară BNR.
De asemenea, încă o măsură care ar trebui să fie luată este creșterea cotei TVA.
„Absolut caraghios pentru echipamentul sportiv plătești taxe de 5% adică, domnule, chiar așa, echipamentul sportiv a ajuns cel mai important lucru”, spune Eugen Rădulescu, Stabilitate Financiară BNR.
Măsurile ar putea însă să pună presiune pe bugetul românilor.
„Taxe mai mari înseamnă prețuri mai mari, iar oamenii, din păcate, vlăguiți de scumpiri, nu prea mai au de unde să plătească. Efectul este unul inerent va scădea consumul, iar statul va încasa, în cele din urmă, chiar mai puțini bani decât în prezent”, spune Adrian Negrescu, expert financiar.
Măsurile previzibile prin care a trecut fiecare român sunt restructurările la stat și eliminarea facilităților fiscale, însă aceste măsuri nu sunt decise încă.
În cazul în care deficitul bugetar nu este redus, România va trebuie să suport pierdea banilor din PNRR și presiunea suplimentară asupra inflației. Țara noastră s-a mai confruntat cu o asemenea situație în urmă cu un an, fiind cel mai mare deficit bugetar din UE. Deficitul bugetar al României este acum de 37 de miliarde de lei.
„Dacă vor fi suspendate fonduri europene, ne putem lua adio de la investiții, în condițiile în care, de exemplu, după primele cinci luni, 60% dintre banii alocați investițiilor erau de la Bruxelles”, a mai spus Adrian Negrescu, expert financiar.
Alte articole: PSD insistă cu impozitarea progresivă. Câţi bani ar aduce la bugetul României conform unui studiu făcut de un ONG din Germania