- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România dispare, natalitatea e în criză! În doar 30 de ani, numărul de copii născuți s-a înjumătățit

15 May, 19:32 • Adrian Popovici
România e în criză demografică, arată datele oficiale. Natalitatea a scăzut la jumătate, de la 300.000 de bebeluși născuți în 1990 la doar 155.000 în 2023.
România dispare, natalitatea e în criză! În doar 30 de ani, numărul de copii născuți s-a înjumătățit

De aproape 30 de ani, România se află într-o criză demografică continuă, plecarea persoanelor apte de muncă și scăderea numărului de bebeluși care se nasc încep să-și facă simțite efectele, specialiștii din diverse domenii atrăgând atenția asupra problemelor economice și asupra sistemului public de pensii pe care această evoluție le are și va continua să le aibă în viitor, notează Antena 3 CNN.

După cum arată statisticile, acum trei decenii, numărul nou-născuților atingea cifra de 300.000 pe an. În prezent, acest număr s-a redus la jumătate. Natalitatea din România scade dramatic de la un an la altul, existând posibilitatea ca în următorii zece ani să nu mai fie suficienți contribuabili pentru a susține sistemul de pensii.

Mai exact, după prăbușirea regimului comunist, după cum arată statisticile, în 1990 numărul nou-născuților a depășit 300.000. În ultimele trei decenii, aceste cifre au scăzut la jumătate. În 2023, s-au înregistrat puțin peste 155.000 de nașteri. Cu toate acestea, în ciuda alarmelor generate de aceste cifre, autoritățile din România amână adoptarea unei strategii naționale pentru stimularea natalității.

Numărul de bebeluși născuți an de an în România s-a înjumătățit între 1990 și 2023.
Numărul de bebeluși născuți an de an în România s-a înjumătățit între 1990 și 2023.

Te-ar putea interesa și: Migrația atinge cote alarmante în România! Țările în care 3,1 milioane de români au ales să trăiască și să muncească

Criza demografică, o bombă cu ceas pentru România

Situația demografică dezastruoasă în care se află acum România este reflectată și de o statistică îngrijorătoare. Mai exact, un număr de 10 salariați susțin acum 9 pensionari, în timp ce un raport sustenabil ar fi de 4 angajați la un pensionar.

În acestacest ritm, în maximum 10 ani, ar putea să nu mai fie suficienți contribuabili pentru a susține plățile către pensioanri, iar vârsta de pensionare ar putea să crească. Experții în demografie avertizează că, odată cu declinul natalității, România se confruntă cu dispariția sa. Proiecțiile indică că, în 2100, populația ar putea să scadă până la numai opt milioane de locuitori.

În acest punct, decidenții și oamenii obișnuiți se întreabă care sunt cauzele dezastrului demografic în care a ajuns România. După cum arată sursa citată, principalul motiv pentru care românii ezită să aibă copii este nivelul de trai. Organizațiile neguvernamentale cer acum autorităților să priorizeze stimularea natalității.

Fără o strategie națională pentru sporirea natalității, în deceniile următoare, s-ar putea să nu mai existe angajați care să plătească taxe și impozite și pensiile seniorilor, iar treptat vom dispărea ca popor.

Persoanele care ezită să facă un copil în România aduc în discuție lipsa resurselor financiare, în timp ce mulți dintre cei care își doresc să devină părinți nu pot face acest pas din cauza infertilității. Se estimează că unul din patru cupluri se confruntă cu această dificultate.

Citește și: Demografia României, în colaps! Țara noastră a pierdut 140.000 de copii în 20 de ani. Cum vor fi afectate generațiile viitoare

Urmărește Daily Business pe Google News
Tags: