Asociaţia pentru Promovarea Eficienţei Energetice în Clădiri (ROENEF) a dat verdictul. Rata de renovare energetică din România ar trebui să se tripleze, pentru ca obiectivele climatice și energetice să fie atinse, informează economica.net.
ROENEF a relatat că sectorul construcțiilor reprezintă aproximativ 8.2% din PIB-ul UE, și totodată, 10% din totalul ocupării forței de muncă. Asociația a menționat că sectorul construcțiilor ocupă un rol important pentru atingerea obiectivelor climatice și energetice, setate de Directiva UE și aprobate de Parlamentul European în martie 2023, cu termene limită pentru 2030 și 2050.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Zeci de blocuri rămân fără apă caldă până pe 30 iunie. Termoenergetica anunță lista străzilor unde se fac reparații
„Sectorul construcţiilor are un rol central în atingerea obiectivelor climatice şi energetice setate de Directiva UE EPBD şi aprobate de Parlamentul European în martie anul acesta, cu termene limită pentru 2030, respectiv 2050.
Sectorul construcţiilor reprezintă aproximativ 8,2% din PIB-ul UE, respectiv 10% din totalul ocupării forţei de muncă, iar în ceea ce priveşte rata de renovare energetică, aceasta ar trebui să se tripleze pentru ca România să se alinieze termenelor directivei”, se precizează într-un comunicat al ROENEF.
Asociația a apreciat adoptarea raportului în ceea ce privește performanța energetică a clădirilor (EPBD) de către Parlamentul European. ROENEF a menționat că susține toate amendamentele adoptate pe data de 14 martie 2023. În ceea ce privește directiva, ea are în vedere realizarea unui cadru adecvat la reglementare, financiar și indicativ pentru sprijinirea renovării clădirilor. Totodată, ea are în prim-plan introducerea unor noi standarde minime de performanță energetică (MEPS) și o schemă de certificate de performanță energetică (EPC) și implementarea standardului de construcție cu emisii zero într-un ritm accelerat.
Reprezentanții ROENEF atrag atenția și informează că renovarea eficientă a întregului stoc de clădiri de pe suprafața UE este importantă. Renovarea cade sub incidența directă a jucătorilor din domeniul construcțiilor.
Mihai Moia, directorul executiv al Asociaţiei ROENEF, a afirmat că România trebuie să-și tripleze rata de renovare pentru a fi atinse obiectivele climatice și energetice. Reprezentantul a afirmat că statul român trebuie să se concentreze pe aspecte mult mai esențiale, precum stabilirea unui demers clar pentru îmbunătățirea performanței energetice a stocului de clădiri existent și dezvoltarea de tehnologii digitale pentru a măsura performanța energetică exactă la nivelul clădirilor existente.
„Pentru a ne atinge obiectivele climatice şi energetice, rata de renovare energetică ar trebui să se tripleze şi să urmărească transformarea stocului de clădiri în clădiri cu consum de energie aproape zero, inclusiv în România.
Să nu uităm de beneficiile la nivel de calitate a vieţii, economii indirecte, respectiv locuri de muncă produse de renovare. Pentru fiecare 1 milion de euro investit în renovarea energetică a clădirilor, în UE sunt create în medie 18 locuri de muncă. Renovarea eficientă a clădirilor de birouri creşte productivitatea cu aproximativ 12%, ceea ce duce la un beneficiu potenţial de aproximativ 500 de miliarde euro pentru economie pe an.
Mai mult, renovarea eficientă a spitalelor reduce spitalizarea cu 11%, producând economii potenţiale de aproximativ 45 de miliarde de euro pe an pentru sectorul medical, la nivelul UE”, a declarat Mihai Moia, directorul executiv al Asociaţiei ROENEF.
Citește și despre: Adrian Câciu are patru mari obiective în mandatul său. Ministrul Investițiilor: „Îmi voi îndeplini cu determinare totală angajamentele”