Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere anunță oficial că a semnat contractul cu Consitrans pentru finalizarea studiului de fezabilitate al Autostrăzii Brașov-Bacău (A13). Este vorba despre contractul util construcției celor 164 de km ai acestei autostrăzi care asigură legătura dintre Moldova și Transilvania, anunță ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Așadar, după semnarea contractului, constructorul român are la dispoziție 24 de luni să finalizeze studiul de fezabilitate și 81,20 milioane de lei (fără TVA), sumă asigurată prin Programul Transport.
„Un nou pas important pentru construcția Autostrăzii Brașov-Bacău (A13)! CNAIR a semnat astăzi contractul pentru finalizarea Studiului de Fezabilitate necesar construcției celor 164 de km ai acestei autostrăzi care asigură legătura dintre Moldova și Transilvania. Proiectantul român trebuie să finalizeze Studiul de Fezabilitate în termen de 24 de luni. Pentru acest contract are la dispoziție 81,20 milioane de lei (fără TVA), sumă asigurată prin Programul Transport”, spune Grindeanu.
Proiectantul Consitrans a reușit să adjudece, la licitație, contractul pentru finalizarea studiului de fezabilitate al Autostrăzii A13 Brașov – Bacău. A treia licitație pentru finalizarea proiectării preliminare a fost lansată în urmă cu un an, iar desemnarea s-a făcut după aproape o jumătate de an de amânări.
„După semnarea contractului, CONSITRANS SRL va avea la dispoziție 81,2 milioane de lei (fără TVA) și maximum 24 de luni pentru completarea acestui Studiu de Fezabilitate. Autostrada Brașov – Bacău va avea o lungime estimată de 164 km și va asigura o nouă legătură între Moldova și Transilvania. Semnarea contractului va fi posibilă după expirarea perioadei de depunere a eventualelor contestații și dupa soluționarea acestora”, a declarat Cristian Pistol, pe 30 aprilie.
În a treia lună a acestui an, Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a ieșit public cu noi declarații și a transmis că întârzierea se explică și prin clarificările pe care le-a cerut CNAIR de la Agenția Națională pentru Achiziții Publice, contractul incluzând și studii geotehnice pe care până acum, CNAIR le solicita în etapa de proiectare. Ministrul Grindeanu a estimat desemnarea câștigătorului ,,în câteva săptămâni” :
,,A 13, a fost contract semnat prima dată pe studiu de fezabilitate. Compania (Search) a venit și a spus că renunță, înainte de a veni eu ministru. Apoi am reluat licitația, dar nu a venit nimeni (n.r fără ofertă la a doua licitație). Este documentația pentru studiu de fezabilitate, nu trebuie să te duci în teren. Acum suntem în situația în care, urmare a unor verificări venite de la ANAP cred că putem să avem un câștigător în următoarele săptămâni.
Sigur, realizarea studiului de fezabilitate înseamnă și studiul geo, să mergi în teren și să vezi (n.r. foraje). După ce se termină studiul de fezabilitate, dacă vom considera necesar să facem licitație pentru proiectare și execuție pe FIDIC galben, cum majoritatea s-au făcut în România. Săptămâna trecută am primit răspunsul de la ANAP ceea ce înseamnă că putem să închidem. Să vedem și termenele din Studiu de Fezabilitate. Nu sunt doar termene care țin de firma care câștigă, ci și termene care nu se pot negocia, pentru avizele de mediu, sunt zone de trecere a Carpaților cu arii protejate. Sper să se semneze în săptămânile viitoare având acest răspuns pozitiv de la ANAP” , a transmis Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Citește și: Vacanțe GRATUITE în Grecia pentru o categorie de români. Cine beneficiază în 2024