- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România este în flăcări! Canicula distruge agricultura și fermierii: „Este cea mai gravă criză de până acum“

23 Jul, 13:45 • Cornel Ghimeșan
Agricultura românească este distrusă de caniculă! Țara noastră se confruntă cu cea mai mare criză de până acum în ceea ce privește acest sector. Seceta face ravagii, iar deficitul bugetar este adâncit de această situație.
România este în flăcări! Canicula distruge agricultura și fermierii: „Este cea mai gravă criză de până acum“

Agricultura românească se confruntă cu cea mai gravă criză din istoria sa, iar proprietarii și managerii de ferme sunt de părere că anul 2024 va reprezenta pentru acest sector ceea ce a reprezentat criza din 2008 pentru domeniul imobiliar. Cele mai afectate județe sunt Galațiul și Vrancea, unde recoltele de porumb și floarea-soarelui sunt aproape inexistente.

Ministerul Agriculturii nu dispune încă de date exacte privind situația din teren, dar fermierii sunt de părere că se prefigurează un dezastru de proporții. Producția de porumb este estimată la doar 6-7 milioane de tone, în comparație cu recordul de peste 18 milioane de tone din 2018, iar unii fermieri se gândesc să renunțe la această cultură. Situația este similară și pentru floarea-soarelui, estimările indicând o scădere a recoltei din cauza secetei și arșiței, chiar și în zonele irigate. Astfel, după ce au investit mii de euro în aceste culturi, agricultorii își pierd speranța că situația se va îmbunătăți până la finalul anului agricol.

Citește și:România riscă să piardă agricultura! Canicula devine o amenințare crucială

Starea dificilă a agricultorilor români în 2024 este ilustrată prin povestea unei bunici de 84 de ani, care a lucrat toată viața la CAP, dar a fost cel mai afectată când și-a văzut nepoata cărând apă cu gălețile, o problemă des întâlnită în multe mici ferme din țară. Această situație a declanșat o investigație de amploare, cu numeroase relatări umane și descrieri ale fermelor și domeniilor agricole afectate.

Timp de mai multe luni, Snoop a documentat viața agricultorilor în cadrul unei investigații transfrontaliere finanțate de Journalism Fund Europe. În primul episod a prezentat modul în care criza din agricultură a dus la proteste de stradă. Astăzi, se pune accentul pe impactul acestei crize asupra micilor agricultori, care reprezintă majoritatea fermierilor din România.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că guvernul negociază cu Comisia Europeană amânarea revenirii deficitului bugetar la ținta de 3%, într-un mod progresiv, pe parcursul a 7 ani, recunoscând totodată că anul acesta deficitul va urca la 7-8% din PIB. Argumentele primului ministru par rezonabile, având în vedere necesitatea de a cofinanța proiectele cu fonduri europene.

Citește și: Anul 2025 promite alocații mai mari. Până unde ajung sumele oferite de către stat

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult