- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România este la un pas de cel mai grav blocaj din industria construcțiilor. Muncitorii sunt revoltați! „Nu este exclus să apară proteste”

30 Jun, 16:58 • Lupu Alexandra
Constructorii sunt revoltați, după anunțul lui Marcel Boloș, despre eliminarea facilităților fiscale pentru muncitorii din domeniu. România riscă să se confrunte cu un blocaj în industria construcțiilor. Efectele pot fi dezastruoase.
România este la un pas de cel mai grav blocaj din industria construcțiilor. Muncitorii sunt revoltați! „Nu este exclus să apară proteste”

Anunțul făcut de Marcel Boloș, privind eliminarea facilităților fiscale, zguduie domeniul construcțiilor, informează antena3.ro. Muncitorii sunt revoltați, iar industria este aproape de cel mai grav blocaj.

Riscul unui blocaj zguduie domeniul construcțiilor

Constructorii sunt revoltați, după ce Marcel Boloș a anunțat că facilitățile fiscale pentru muncitorii din domeniu vor fi tăiate de Guvern. El a spus că există trei mari categorii de beneficiari, printre care și cei din construcții, astfel, se va încerca uniformizarea regulilor de aplicabilitate. Boloș a explicat că nicio categorie de beneficiari de facilități fiscale nu trebuie tratată diferit față de o alta.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Scădere semnificativă pe piața rezidențială. Autorizațiile de construcție au scăzut cu peste 20% în 2023

Din acest punct de vedere, Cristian Erbașu trage un semnal de alarmă. Președintele Federației Patronatelor din construcții avertizează că diminuarea facilităților fiscale din domeniu ar reprezenta un eșec total, având în vedere că muncitorii încasează un salariu minim de 4.000 de lei brut pe lună, care este, în realitate, cu doar 33% mai mare decât veniturile minime pe economie.

Muncitori în construcții
Muncitori în construcții

El a adăugat că muncitorii vor căuta alte soluții după diminuarea salariilor, precum plecarea din țară sau munca la negru. Erbașu a adăugat că nu este exclus să apară și proteste, însă el speră ca guvernanții să se gândească mai bine la ceea ce fac, pentru că impactul nu este doar asupra domeniului în cauză, ci și asupra investițiilor din România, iar în cele din urmă, asupra economiei statului român.

„Diminuarea facilitățile fiscale pentru muncitorii din domeniul construcțiilor ar însemna un eșec fatal. Angajatorii din construcții au acceptat un salariu de minim 4.000 de lei brut pe lună, care este cu 33% mai mare decât salariul minim pe economie. După diminuarea salariilor muncitorii vor încerca să caute soluții.

Fie vor pleca din țară, fiind o cerere foarte mare în vestul Europei, fie se vor îndrepta spre alternativa muncii la negru. Nu este exclus să apară proteste. Totuși, până la aceste proteste sper ca guvernanții să se gândească mai bine la ceea ce fac pentru că impactul nu este doar asupra breslei, ci și asupra investițiilor din România și, ulterior, asupra economiei.

Printre principalele consecințe regăsim: cheltuieli mari pentru stat, pierderi de fonduri europene, undeva la câteva miliarde pe an și proliferarea economiei negre în construcții”, a declarat Cristian Erbașu, Președinte Federația Patronatelor din construcții.

Citește și despre următorul subiect: Orașul record care devine cea mai mare piață rezidențială din România! Lasă în spate Cluj, București și Timișoara

Urmărește Daily Business pe Google News