„Dacă avem o economie care începe să conteze mai mult, devine imperios necesar şi pentru OCDE, de exemplu, să nu mai ignore această economie, devine ridicol şi pentru ei”, declară Aurelian Dochia, profesor universitar, conform celor comunicate de Ziarul Financiar.
PIB-ul care este exprimat în termeni nominali și care exprimă practic puterea economică brută a unei țări, ar urma să ajungă la 350 miliarde de euro în anul 2024, conform prognozelor.
Ai putea fi interesat și de: Guvernul a propus majorarea salariului minim pe economie la 3.700 de lei! Când se va aplica această mărire
România, o forță economică
Anul 2024 este prezis a fi mai bun față de anul 2023. De această afirmație depind multe aspecte, cum ar fi: modul Guvernului de a-și fundamenta bugetul, cum îşi vor alcătui companiile calculele finale pe bugete şi, nu în ultimul rând, depinde cu câţi bani vor ajunge acasă angajaţii, mai ales că inflaţia nu se dă bătută, scriu cei de la Ziarul Financiar.
FMI a publicat, la un moment dat, în urma vizitei anuale pe care o face la București, un raport în care arată că economia României s-a mișcat bine în anul 2023, în ciuda crizelor.
Astfel, documentul anticipează că economia României va creşte în acest an cu 2,2% şi cu 2,7% în anul ce vine.
„Economia României a evoluat relativ bine în vremuri grele. Creşterea economică, deşi a încetinit, rămâne destul de robustă şi mai mare decât la majoritatea ţărilor din jur.”, conform Ziarul Financiar.
În UE, estimarea de creştere este anul acesta, în medie, de 0,6% şi de 1,2% în anul ce vine. Dacă România va merge în acelaşi sens al prognozelor, având în vedere că 70% din exporturile ţării merg în UE, atunci şansele sunt semnificativ sporite ca 2024 să fie un an mai bun decât 2023.
Cert este că în România se vor investi multe fonduri UE ce vor ajuta economia. Deja la nouă luni din an, INS arată că investiţiile au contribuit cu 2,8% la creşterea PIB de 1,4%, pe partea de utilizare. Aici banii de la UE au contribuit semnificativ.
Negativ, din perspectiva evoluţiei PIB, ar putea fi măsurile fiscale ce intră în vigoare la 1 ianuarie 2024. Nu ştim cum va reacţiona economia la creşterile de taxe. Mai sunt şi alte necunoscute. Dincolo de măsurile deja dispuse, incertitudinea fiscală rămâne.
Ai putea fi interesat și de: Ce înseamnă pentru România proiectul de lege adoptat de SUA pentru dezvoltarea Mării Negre. Ministrul Economiei a venit cu explicații