România este și anul acesta în fruntea listei când vine vorba despre carnea de pui din Europa. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, susține că cererea de export este foarte mare datorită calității puilor crescuți în fermele din țara noastră.
„Sunt state care produc carne de porc, carne de pasăre, unde doar 50% din hrana acestora este reprezentată de cereale. În România porcii și păsările sunt crescute cu hrană formată din 90% cereale. Că e sector avicol, că e sector de porcine, noi producem carne, iar mâncarea are în componență 90% cereale.
Nu mai vorbim de partea de sector avicol unde România deja deține un grad de autosuficiență de 160%. Avem cel mai de calitate pui din Uniunea Europeană, am deschis două piețe importante, Franța și Italia, unde aceste state importă puiul făcut la noi cu 70, cu 90% porumb, adică un pui de calitate. Și cred că în anul următor ajungem undeva la 180 de milioane de pui pe care îi vom exporta în cele două state”, a declarat Florin Barbu pentru Adevărul.
Producția cărnii de pui este destul de bună
Ministrul a mai ținut să transmită că Guvernul finanțează partea de reproducție atât la păsări, cât și la porc și „până la 31 decembrie terminăm în sectorul de porc 46 de mii de locuri de cazare în sistemul de reproducție”.
Citește și: Anunțul care va bucura toți românii. Ministrul Florin Barbu: „Au intrat banii în conturi”
Conform declarațiilor făcute de Florin Barbu, se pare că anul 2025 ar trebui să aducă o producție de încă 1,2 milioane de purcei. Pentru a-i sprijini pe fermieri, MADR lansează, începând cu 1 septembrie, un nou program dedicat acestor români. Vor fi înființate 90 de mii de locuri de creștere de producție de porc, ținând cont că anual, România produce aproape 9 milioane de porci, iar cererea este tot mai mare. Între timp, în magazinele de pe teritoriul țării, la raft achiziționăm carne din Spania, Turcia, Ungaria sau alte țări.
„Asta înseamnă că România începând cu anul următor va mai produce încă 1,2 milioane de purcei, practic purcei care merg în fermele de gras pentru că analiza este foarte clară: un fermier care are fermă de îngrășat, cumpără purcelul din alte state din UE, cu 125 de euro. Prețul de producție a unui purcel în România este de 60 de euro. Diferanța este foarte clară. Atunci când România importă 5 milioane de purcei, practic ori 60 de euro diferența între ce produce România și ce cumperi din import, cei 300 de milioane de euro pleacă către alte state și pleacă practic din buzunarul fermierilor români.
Lucrul acesta l-am făcut prin acest program și la 1 septembrie lansăm un nou program, vorbim de aproape 90 de mii de locuri de creștere de reproducție la porc, dar va fi integrat și cu partea de îngrășare, partea de porc gras. Cele 2 proiecte dacă sunt finalizate în următorii trei ani, România produce în sistem industrial, nu vorbim de gospodării țărănești, GP-uri, 8,7 milioane de porci, asta înseamnă gradul de autosuficiență. Atunci putem vorbi că avem produse românești cu carne din România și de-o calitate superioară”, a încheiat oficialul.
Citește azi și: Fonduri nerambursabile de 50.000 de euro pentru fiecare român. Cum poți primi banii