România s-ar putea lovi de recesiune chiar în 2025, după toate deciziile care au dus la declinul economiei. Ultimele cifre reliefează faptul că datoria externă este tot mai mare, statul continuă să trăiască pe datorie, iar banii de la buget sunt tot mai puțini, de la o zi la alta. În acest context, Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România, a anunțat la ce trebuie să ne așteptăm, de anul viitor.
Luni la rând, analiștii financiari au tras un semnal de alarmă către Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei, Guvern, conducerea țării. Sunt confirmate tot mai multe anunțuri care transmit decizii legate de concedieri, firme în insolvență, faliment. Ce se întâmplă acum ar fi nimic în comparație cu ce va veni și după alegerile de la final de an.
„Decelerarea economiei, în pofida impulsului fiscal semnificativ, precum şi incertitudinea cu privire la conduita politicii fiscale în anul următor au condus la continuarea trendului descendent al indicatorului de încredere. Mai mult, pentru anul următor, conform anticipaţiilor, economia va continua să decelereze, existând chiar (deşi nu este scenariul de bază) un risc de recesiune”, a explicat Codirlaşu, potrivit unui comunicat al Asociaţiei, conform Agerpres.
Inclusiv datoria publică a României ar urma să se majoreze, ajungând la peste 56% din valoarea PIB-ului, în următoarele 12 luni. În același interval temporar, analiștii se așteaptă ca rata inflației să se reducă chiar cu 27%. Ca acest scenariu să fie posibil, va fi nevoie și de intervenția BNR.
Citește și: Va intra România în recesiune? Marcel Ciolacu: „Este evident că suntem într-un trend descendent”
Scenariul care vizează începutul recesiunii este unul destul de sumbru, dar poate fi luat în calcul. În ideea în care s-ar întâmpla, cert este că ar dura minim 2 ani această problemă. Astfel, economia ar fi afectată până în 2027, cel puțin. Un episod similar a fost între anii 2008 și 2009, tot după un an cu alegeri prezidențiale.
Dacă ar veni recesiunea peste noi, ar crește rata șomajului, salariile ar scădea. Mulți ar spune că o mare diferență nu este, dacă ne uităm la ce se întâmplă în întreaga țară, de luni bune.
„În România, o recesiune nu a durat niciodată mai puțin de 2 ani. O recesiune recentă și puternică a fost criza din 2008 – 2009 când economia a avut un an de scădere, peste 6 % a scăzut și s-a simțit, a crescut puternic șomajul. Ca prime efecte într-o astfel de criză o să se evidențieze o creștere a ratei șomajului și salarii care pot înregistra scăderi”, explică economistul.
Poți citi: Adrian Câciu, noi previziuni sumbre pentru 2024. „Recesiunea e la colțul României”