Potrivit meteorologilor, țara noastră nu scapă prea curând de caniculă. Se anunță temperaturi caniculare, anunță Elena Mateescu, director general ANM, la Digi 24.
Sunt și fenomene meteo extreme. În această seară este în vigoare o atenționare meteo cod galben pentru fenomene de instabilitate meteorologică, a arătat Elena Mateescu.
„Vorbim pentru cea mai mare parte a Moldovei, vestul și sud-vestul Transilvaniei, dar și local la munte, unde perioadele de instabilitate vor fi caracterizate prin averse torențiale, vijelii, pentru că viteza vântului la rafală va putea depăși 60-70 km/h.
Pe arii restrânse vorbim și de grindină și cantități de apă de 15-27 de litri pe metru pătrat, izolat peste 30-40 de litri pe metru pătrat.
În timp ce, în partea de sud a țării vorbim de caniculă, având în vedere temperaturile maxime de 35-37 de grade Celsius, și, nu în ultimul rând, indicele temperatură/umezeală care va putea depăși pragul critic de 80 de unități”, a spus Elena Mateescu, vineri, la Digi 24.
Potrivit șefei ANM, în weekend vor fi temperaturi mari iar canicula își face din nou simțită prezența.
Vom avea în partea de vest și sud a țării temperaturi specifice unei zile de caniculă iar săptămâna viitoare s-ar putea să avem valori de 39° C, inclusiv în București, maxime ridicate.
În ultima lună a verii au fost doar temperaturi ridicate iar românii fac față cu greu căldurii apăsătoare.
Citește și: Canicula ar putea lăsa oamenii fără alimente! Risc de penurie din cauza temperaturilor severe
„Cu siguranță și ultima lună a verii 2024, august, va putea aduce în atenție intervale în care să vorbim în fiecare zi consecutiv de caniculă. A început chiar de ieri, când am avut pentru județele din sud, inclusiv în București, o atenționare de cod galben ce a vizat canicula, având în vedere temperaturi de 35-36 de grade.
De altfel, așa cum arată și actualizarea estimărilor pentru intervalul 12 august – 9 septembrie, vorbim de următoarele săptămâni din luna august și anume 12-19 august, 19-26 august și chiar 26 august-2 septembrie, debutul toamnei, pe o probabilitatea foarte ridicată ca fiecare săptămână să fie mai caldă decât în mod obișnuit, cu un caracter deficitar al precipitațiilor, fapt care va face ca anul agricol curent, care se încheie la 31 august 2024, să fie în continuare sub incidența fenomenului de secetă pedologică extremă și puternică în bună parte din țară”, a mai declarat Elena Mateescu.
Vezi și: Alimentele ce trebuie evitate pe caniculă. De ce să nu le consumăm sub nicio formă