- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România, în topul deceselor cauzate de afecțiuni respiratorii!

16 Oct, 17:31 • Mălureanu Rebecca
România are cel mai mare număr de decese în rândul copiilor sub 15 ani din UE, cauzate de afecțiuni respiratorii. Cifrele expun severitatea situației din țara noastră, în ceea ce vizează sănătatea respiratorie la copii, mai ales cu diagnosticul de astm și tuberculoză.
România, în topul deceselor cauzate de afecțiuni respiratorii!

Conform datelor Organizaţiei „Salvaţi Copiii” România, ţara noastră a înregistrat 324 de decese la copiii cu vârsta sub 15 ani, din pricina afecțiunilor respiratorii, adică cel mai mare număr de decese notate în țările europene la această categorie de vârstă.

Statistica arată cote alarmante la decese

Eurostat a elaborat statistica pentru anul 2021, fiind și ultimul an în care țara noastră a stabilit un raport privind datele. La grupa de vârstă sub un an România a consemnat 230 de decese cauzate de bolile respiratorii, reprezentând un procent de 51,4% din numărul total înregistrat la nivelul Uniunii Europene.

Potrivit informațiilor Institutului Național de Statistică, 18% din copiii României decedează în urma unei afecțiuni respiratorii, situând locul al treilea în evidență după afecțiunile din perioada perinatală și leziunile traumatice. Bolile respiratorii cronice în categoria 0-19 ani ocupă o pondere critică, diagnosticul de astm la copil fiind pus în 5.119 cazuri, cu o rată a incidenței de 125,8%000 loc. În anul 2020, copiii cu vârsta de până la patru ani s-au confruntat cu cele mai multe cazuri. Tuberculoza la copii redă o îngrijorare în România, cu 325 de cazuri în 2022 (în creștere față de 281 în 2021), din care 319 cazuri noi (față de 277 în 2021) și șase recidive (patru în 2021).

România a înregistrat 324 de decese la copiii cu vârsta sub 15 ani, din pricina afecțiunilor respiratorii
România a înregistrat 324 de decese la copiii cu vârsta sub 15 ani, din pricina afecțiunilor respiratorii

Ai mai putea citi și: Mare atenție la ce consumați. Apa tonică poate provoca rezultate fals pozitive la testele anti-drog!

Contextul grav au determinat Organizația Salvați Copiii România și Libris să ofere Secției Clinice de Pneumologie Pediatrică IX de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” trei echipamente medicale performante: ecograf, spirometru și analizor de hematologie.

Prin intermediul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta funcționează prima Secție Clinică de Pneumologie Pediatrică din România, unde sunt tratați copii cu afectiuni respiratorii grave, menținându-și totodată și specificul inițial de diagnostic și tratament al copiilor cu tuberculoză, atât pulmonară, cât și extrapulmonară.

Secția de Pneumologie Pediatrică deține 75 de paturi și în fiecare an peste 8.000 de copii beneficiază de serviciile medicale ale secției. Clinica se ocupă de pacienți cu vârste între 0 și 18 ani, care vin din toată România pentru a se diagnostica și trata, cu o medie de 600-900 de pacienți în fiecare lună.

„Medicii noștri fac de multe ori imposibilul, pentru că lucrează cu personal subdimensionat și în lipsa aparaturii medicale în pas cu evoluțiile tehnologice. De aceea este esențial să le punem la dispoziție aparatură medicală de ultimă generație, care permite un tratament medical cât mai prompt și cu o recuperare mai bună și mai rapidă”, afirmă Gabriela Alexandrescu, președinte Executiv al Salvați Copiii România.

Te-ar putea interesa și: România, vedetă în topul unei liste de Cartea Recordurilor. Investiții uriașe de la gigantul britanic în țara noastră!