Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut la 6,1% în iulie, de la 6,4% în iunie, arată datele Oficiului European pentru Statistică (Eurostat). Pe de altă parte, Ungaria, Slovacia, Polonia, Cehia şi România sunt statele membre UE cu cel mai ridicat indice al preţurilor de consum, informează economedia.ro.
În topul țărilor cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost Ungaria (17,5%), Slovacia şi Polonia (ambele cu 10,3%), Cehia (10,2%) şi România (8,9%). La polul opus, statele cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Belgia (1,7%), Luxemburg (2%) şi Spania (2,1%). În comparație cu luna iunie, rata anuală a inflației a scăzut în 19 țări membre, inclusiv în România, de la 9.3 la 8.9%.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Alimentele de bază s-au ieftinit cu până la 43%. Lista produselor pentru care românii plătesc mai puțin în magazine
Totodată, nivelul a rămas stabil în Suedia și a crescut în alte 7 state membre. Dacă vorbim despre zona euro, se pare că inflația a scăzut la 5,3% în iulie, de la 5,5% în iunie. Mai mult decât atât, inflația de bază s-a situat la 6,6% în iulie, de la 6,8% în iunie. BCE se așteaptă ca rata inflației să se situeze la 5.4% în 2023 și 3% în 2024 în zona euro. În 2025 inflaţia ar urma să se situeze la 2,2% (faţă de un nivel de 2,1% prognozat în martie).
Deși statul român este departe de ținta de 2% avută în vedere de Banca Centrală Europeană, cele mai recente date publicate de Eurostat i-ar putea ajuta pe oficialii BCE care susțin că inflația din zona euro este pe o pantă clară, chiar dacă una lină. Cifrele Eurostat demonstrează că gardienii euro își permit să ia o pauză de la majorarea dobânzilor, cel puțin până la următoarea reuniune de politică monetară din septembrie.
Pe de altă parte, datele Consiliului Concurenței arată că prețurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanța de urgență a Guvernului Ciolacu au scăzut cu până la 43% în prima săptămână din luna august, în comparație cu luna iunie. Se pare că cel mai mult s-au ieftinit roşiile, strugurii, adreii Bianca, cartofii şi ceapa.
„Preţurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanţa privind plafonarea adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 43% în prima săptămână din luna august comparativ cu luna iunie în marile reţele comerciale”, arată datele analizate și prezentate de Consiliul Concurenței.
Citește și despre următorul subiect: Carburanții, tot mai scumpi în România. Guvernul ar putea interveni de urgență. Alimentele sunt și ele vizate de scumpiri