Pasul decisiv pentru România în programul Visa Waiver. Proiectul a fost depus în Senatul american, iar românii pot beneficia să meargă în Statele Unite fără vize, a anunțat antena 3 CNN.
Citește și: Când vor putea merge românii fără vize în America. Ambasadoarea SUA a făcut anunţul!
Proiectul de lege a fost introdus miercuri, 15 martie 2023, de către Senatorii americani Richard Durbin, numărul doi în eșalonul conducerii democrate din Senat și Jeanne Shaheen, președintele Subcomitetului pentru Europa din cadrul Comitetului pentru Relații Externe al Senatului Statelor Unite. Senatorii recomandă în cadrul proiectului, includerea României în programul Visa Eainer, inițiativă care vine în continuarea unei vizite pe care au făcut-o cei doi senatori în România, luna trecută.
“Proiectul de lege privind susținerea admiterii României în programul Visa Waver este cel mai puternic semnal legislativ pe care România îl primește din partea Statelor Unite pe acest dosar. De asemenea, proiectul de lege subliniază în fapt nevoia de a accelera eforturile ambelor guverne, al SUA și al României, de a face pași concreți în această direcție. Nu în ultimul rând, inițiativa senatorilor americani arată susținerea și încrederea de care se bucură România ca partener și aliat strategic în regiunea Mării Negre” a declarat ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru.
Programul este intitulat „România Visa Wainer Act of 2023” reprezintă un act legislativ important pentru România, prin care se remarcă sprijinul Senatului american față de țara noastră pentru a deveni stat membru al acestui program.
De asemenea, guvernul român este încurajat să facă mai departe eforturile cerute de statul american și să aibă în vedere îndeplinirea condițiilor care sunt prevăzute de a se integra în proiect, în Legea americană a imigrării și cetățeniei, se arată pe pagina de Facebook a Ambasadei României în Statele Unite.
Programul „Visa Wainer” presupune permiterea cetățenilor din anumite țări să călătorească în Statele Unite, maximum 90 de zile, fără a fi nevoie de viză. Toate țările selectate de guvernul SUA pentru a face parte din acest program dețin venituri mari, cu un indice de dezvoltare umană foarte ridicat, și sunt în general considerate țări dezvoltate, a mai precizat sursa citată.