Intrarea României în Schengen este un subiect care a ridicat multe semne de întrebare la nivel politic. Cu toate că Ylva Johansson a declarat că decizia luată va fi comunicată curând, conform Stiripesurse.ro, șansele par improbabile.
Deși România și Bulgaria îndeplinesc criteriile și nu mai trebuie să facă nimic în acest sens, comisarul european pentru afacerile interne a declarat că responsabilii trebuie să se asigure că spațiul Schengen are parte de o bună funcționare. Așadar, prioritățile lor sunt altele în momentul actual.
„Bulgaria şi România nu mai au nimic de făcut pentru a putea intra în spaţiul Schengen. Dar, din alte motive, care nu au legătură cu aceasta, trebuie, desigur, să avem un spaţiu Schengen care să funcţioneze bine şi, de exemplu, sunt îngrijorată de situaţia în care, în Austria, de exemplu, 75% dintre cei care sosesc ilegal nu au fost înregistraţi înainte de a ajunge în această ţară. În Ţările de Jos, 90% dintre imigranţii ilegali care ajung acolo nu au fost înregistraţi înainte şi, desigur, face parte din acquis-ul Schengen şi faptul de a avea o bună funcţionare a înregistrării persoanelor care intră” este declarația oferită de Ylva Johansson, în cadrul unui interviu susținut la Bruxelles.
Te-ar putea interesa și: Bulgarii sunt din ce în ce mai pesimiști. Nici în 2023 nu vor adera la Schengen. Ursula vonder Leyen, scrisoare către statele UE
Aceasta a menționat că responsabilii trebuie să se concentreze pe felul în care spațiul Schengen funcționează, fiind una dintre cele mai mari priorități. Așadar, Comisia responsabilă este angajată în activitățile de extindere, analizare și organizare a situației, astfel încât, decizia pentru România și Bulgaria va întârzia.
România nu și-a pierdut încrederea. Bogdan Aurescu a declarat recent că avem „o abordare constructivă privind susţinerea adoptării şi implementării, la nivel european, de măsuri care să combată concret fenomenul migraţiei ilegale la frontierele externe ale Uniunii Europene, care trebuie să fie întărite”.