Romanian
 - 
ro
Știri interne

România este pe locul 1 la inflaţie în Uniunea Europeană. Care sunt cele mai mari creşterile de preţuri

19 Nov, 18:30 • Cornel Ghimeșan
România se menține în poziția de lider la inflaţie în Uniunea Europeană, conform datelor Eurostat pentru octombrie 2024. Cu o rată anuală a inflației de 5%, o creștere față de septembrie, când era de 4,8%, țara noatră depășește semnificativ media UE, care este de 2,3%. În plus, creșterile de prețuri se reflectă în special în scumpirile alimentelor și serviciilor, confirmând o tendință ascendentă care persistă de opt luni consecutive.
România este pe locul 1 la inflaţie în Uniunea Europeană. Care sunt cele mai mari creşterile de preţuri

România continuă să conducă la inflaţie din Uniunea Europeană, situație care evidențiază presiunile economice semnificative resimțite de consumatori și companii, într-un context în care majoritatea statelor membre înregistrează valori considerabil mai scăzute. Astfel, creșterile de prețuri se reflectă în special în scumpirile alimentelor și serviciilor, confirmând o tendință ascendentă care persistă de opt luni consecutive.

România este prima la inflaţie în Uniunea Europeană

Conform Eurostat, România înregistrează cea mai mare rată a inflației din UE (5%), urmată de Belgia și Estonia (4,5%). Media UE este de 2,3%, iar cele mai mici rate ale inflaţiei le au Slovenia (0,0%) și Irlanda și Lituania (0,1%).

Citeşte şi: Câți bani câștigă membrii secțiilor de votare la alegerile prezidențiale și parlamentare 2024. Un președinte de secție ar putea primi chiar de două ori salariul minim net pe economie

În zona euro, rata anuală a inflației a crescut la 2% în octombrie, față de 1,7% în septembrie, nivel se aliniază țintei stabilite de Banca Centrală Europeană (BCE), după o perioadă în care inflația se menținuse la cel mai scăzut prag din ultimii trei ani și jumătate. Inflația de bază, care exclude prețurile bunurilor volatile precum energia și alimentele, a rămas constantă la 2,7%. Un indicator adițional, ce elimină și influența prețurilor la tutun și alcool, a indicat același procentaj de 2,7%, subliniind stabilitatea în acest sector, scrie Capital.

Citeşte şi: Exportul de ovine către țările tradiționale a fost reluat. 13.000 de oi au plecat deja spre Maroc, ciobanii speră să mai exporte încă 100.000 până la sfârșitul anului

Pe de altă parte, Institutul Național de Statistică (INS) a raportat o rată anuală a inflației în România de 4,67% pentru luna octombrie 2024, în creștere de la 4,62% în septembrie. Conform INS, creșterile de prețuri din România sunt următoarele: alimente +4,75%, produse nealimentare +3,45%, servicii +7,66%.

În acest context, Banca Națională a României a ajustat în creștere prognoza privind inflația, estimând un nivel de 4,9% pentru sfârșitul anului 2024, față de proiecția anterioară de 4%, cu o scădere estimată la 3,5% în 2025.

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult