Armata României urmează să beneficieze de o modernizare semnificativă, atât din punct de vedere al echipamentelor, cât și al efectivului de personal, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Armata română recrutează civili pentru a-i transforma în Rambo. Ce trebuie să știi
foto: armată
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat că are în vedere o creștere a numărului de militari cu aproximativ 15.000 de persoane, pentru a ajunge la un total de 100.000 de cadre. Această decizie vine într-un context în care armata a trecut printr-un proces de reducere a personalului în ultimii ani, ca urmare a integrării României în NATO, iar acum se confruntă cu o necesitate tot mai mare de resurse umane, dar și materiale, pentru a răspunde provocărilor de securitate actuale
„Apartenenţa la NATO a făcut ca numărul de militari să fie redus, iar acum suntem în situaţia în care avem în jur de 85.000 împreună cu civilii”, a afirmat ministrul.
În următoarele 12 luni, se preconizează achiziții majore pentru modernizarea echipamentelor armatei, incluzând sisteme antieriene performante, obuziere autopropulsate, autovehicule tactice blindate ATBTU și sisteme de drone, care vor întări capacitățile de apărare ale țării. Oficialii români subliniază că aceste măsuri sunt fundamentate nu doar pe nevoia de a întări apărarea națională, dar și pe contextul geopolitic actual, care este tot mai tensionat.
Ministrul Apărării a explicat că, în ciuda faptului că România este un membru NATO, conflictele regionale și riscurile de securitate s-au intensificat, având în vedere că, în ultimii ani, s-au produs evenimente neașteptate, precum apariția de drone căzute pe teritoriul României și pericolele de pe Marea Neagră, inclusiv mine istorice și provocate de conflictul din Ucraina. În acest sens, guvernul consideră că o armată mai mare și mai bine echipată va asigura o protecție mai eficientă.
„Dorinţa noastră de a creşte efectivul se bazează pe nevoia de apărare şi contextul în care trăim. Cu toţii urmărim ce se întâmplă în România şi în lume şi cu toţii suntem de acord că acum mai bine de 1.000 de zile nu şi-ar fi imaginat nimeni că pe teritoriul României ar putea să cadă resturi de drone, nu şi-ar fi imaginat nimeni că vom fi hub umanitar, nu ne imaginam că atunci când mergem pe litoral, pe Marea Neagră, pot apărea mine care să fie istorice sau să fie generate de conflictul din Ucraina”, a declarat Angel Tîlvăr.
Aceste măsuri sunt plasate într-un context internațional tensionat, reflectând și declarațiile recente ale președintelui ales al SUA, Donald Trump, care a avertizat asupra unei posibile escaladări a războiului din Ucraina. În cadrul unei conferințe de presă, Trump a subliniat că războiul din Ucraina a devenit mult mai complicat și a sugerat că ar putea deveni mult mai grav decât este acum. De asemenea, el a afirmat că acest conflict nu ar fi avut loc dacă el ar fi fost la conducerea Statelor Unite, o declarație care evidențiază complexitatea și imprevizibilitatea situației de securitate internațională.
„Acest război ar putea escalada pentru a fi mult mai rău decât este acum. (…) Acesta este un război care nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată. Vă garantez că, dacă aş fi fost preşedinte, acest război nu ar fi avut loc niciodată”, a spus Donald Trump.
Te-ar mai putea interesa și: Călin Georgescu, întrebat dacă vrea să introducă armata obligatorie în România: „Noi nu avem de ce să intrăm într-un conflict care nu este al nostru”