România, lider în energia verde. România își consolidează securitatea energetică prin proiecte verzi semnificative, cum este viitorul parc fotovoltaic de la Satu Mare. Investiția realizată de compania israeliană Shikun and Binui Energy, unul dintre cei mai mari dezvoltatori din domeniul imobiliar și energetic din Israel, se ridică la 60 de milioane de euro. Parcul fotovoltaic, care ocupă o suprafață impresionantă de 85 de hectare, va deveni operațional în primul trimestru al anului 2025, livrând energie electrică gospodăriilor și comunităților din România, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Noua centrală pe gaz de la Iernut va fi finalizată în mai 2025, anunță ministerul Energiei
foto: energie verde
Compania a anunțat recent că transformatorul central al parcului a fost energizat cu succes, un pas crucial în finalizarea proiectului de 70 MW. Conectarea la rețea este deja finalizată, iar proiectul avansează rapid spre operaționalizare.
„Suntem bucuroși să anunțăm că transformatorul de la proiectul nostru solar Satu Mare din România a fost energizat cu succes! Această instalație fotovoltaică de 71 MW, situată în regiunea de nord-vest a țării, reprezintă un mare pas înainte în angajamentul Shikun & Binui Energy de a promova soluții energetice curate și durabile în România”, a scris compania pe contul său de LinkedIn.
Aceasta este prima investiție a Shikun and Binui Energy în sectorul energetic din România, marcând un moment definitoriu în portofoliul său internațional, care include proiecte fotovoltaice și eoliene onshore totalizând 1.500 MW. În plus, compania gestionează o capacitate energetică globală de 5,4 GW, cu operațiuni în Israel, Italia, California, Texas și acum România.
„Conectarea la rețea este finalizată și punerea sub tensiune a întregului proiect în curs de desfășurare. Suntem cu un pas mai aproape de deblocarea întregului potențial al acestui proiect. (…)
Întinzându-se pe 85 de hectare, proiectul Satu Mare este pe cale să înceapă să livreze energie electrică curată și fiabilă gospodăriilor și comunităților din România din primul trimestru al anului 2025.
Fiind primul nostru proiect operațional din România, acesta reprezintă o etapă cheie în călătoria noastră, marcând începutul unei viziuni îndrăznețe și ambițioase pentru viitorul energetic al țării”, a mai anunțat compania.
Proiectul de la Satu Mare a beneficiat de sprijin financiar substanțial, inclusiv un credit de 40,5 milioane de euro acordat de Raiffeisen Bank în luna martie. Restul investiției este acoperit de fonduri proprii ale companiei. Construcția parcului este realizată de contractorul european CJR Renewables, care asigură o soluție completă ce include proiectare, inginerie civilă, achiziții și construcții.
Finalizarea acestui proiect semnalează un moment esențial pentru România, care devine din ce în ce mai vizibilă pe harta europeană a energiei verzi.
Te-ar mai putea interesa și: Marcel Ciolacu, vești bune pentru români: Prelungim plafonarea preţurilor la energie şi gaze