Un ciclon mediteranean activ în Europa va aduce furtuni în mai multe zone ale țării, anunță Administrația Națională de Meteorologie.
Alina Șerban, meteorolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, a explicat la ce trebuie să ne așteptăm din punct de vedere al vremii în perioada următoare.
”Ne regăsim sub influența unei mase de aer cald, de aer tropical, care va persista și zilele următoare în zona țării noastre, astfel încât temperaturile vor fi cu mult mai ridicate decât în mod normal a avea la această dată.
Putem spune că avem diferențe, abateri termice, față de un normal al perioadei, de 14…15 grade în partea de vest a țării, acolo unde s-au înregistrat maxime de 20 de grade. Aceste valori se vor înregistra astăzi, dar și mâine, tot în zonele respective, astfel încât în Banat, Crișana, în Maramureș va fi cel mai cald, vom avea temperaturi maxime ce vor atinge 19…20 sau poate chiar 21 de grade.
Vreme neobișnuită în România, în martie. Prognoza meteo ANM pentru perioada 26 februarie-25 martie 2024
Și în celelalte regiuni va fi mai cald decât în mod normal pentru această perioadă. Temperaturile maxime se vor situa între 10…11, cel mult 15…16 grade în condițiile în care, în zona extracarpatică, vor mai veni și norii din când în când, ceață dimineața și noaptea, poate ușor mai rece pe litoral, maxime undeva la 9…10 grade.Minimele vor fi și ele mai ridicate decât în mod normal pentru această perioadă, în nopțile următoare, vom vorbi de minime pozitive cam în toate regiunile. Excepție va face zona depresionară din estul Transilvaniei, acolo unde vor mai coborî ușor sub 0 grade.
Așadar, în mare parte din țară, în nopțile următoare, temperaturile minime se vor situa între 2…3 până la cel mult 8…10 grade, cu cele mai ridicate valori în regiunile vestice”, a explicat Alina Șerban la Antena 3 CNN.
„Un ciclon activ în Europa se va deplasa în zona țării noastre, dar ne va afecta doar cu o periferie, nu cu partea centrală, adică cu intensitate maximă a fenomenelor, fenomene ce constau în mod deosebit în averse torențiale și descărcări electrice, fenomene specifice anotimpului cald.
Vor veni ploi, precipitații, începând de joi seara, joi noaptea și vineri, în regiunile sud-vestice, pe arii mai extinse, poate și prin partea centrală a teritoriului țării noastre.
În zona montană înaltă, la altitudini mari, se vor transforma în lapoviță și ninsoare, pentru că acolo vom avea parte de un proces de răcire, cel mai probabil, de la mijlocul săptămânii următoare în toate regiunile, dar se pare că totuși temperaturile tot vor fi mai ridicate decât a avea la această dată”, a mai spus meteorologul în exclusivitate la Antena 3 CNN.
Ai putea citi azi și: Descoperă oportunități de carieră cu salariu de 30.000 de euro – Experiența nu este necesară!