- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România, lovită de un val de caniculă! Avertisment de ultimă oră al autorităților

24 Jun, 11:27 • Bumbeneci Diana
Weekendul care tocmai a început aduce primul val puternic de caniculă în România. Autoritățile au emis un nou avertisment pentru români.
România, lovită de un val de caniculă! Avertisment de ultimă oră al autorităților

A început un weekend canicular în special în partea de sud şi sud-est a țării. Valorile de temperaturi se vor situa frecvent între 31 până la 36°, motiv pentru care românii trebuie să se adăpostească tot mai mult de aceste temperaturi, dacă vor să își protejeze organismul.

Disconfortul termic rămâne unul foarte ridicat, în condițiile în care și vineri, din multe zone din partea de sud, sud-est-vest, dar chiar și în zona Moldovei, am înregistrat pragul critic de 80 de unități care a fost atins și depășit.

Potrivit meteorologilor, o să consemnăm şi fenomene de instabilitate. Astăzi și mâine sunt anunțate instabilitate atmosferică îndeosebi în centru, sud și est.

Poți citi și: Prognoza meteo vara 2023. Când scăpăm de ploi, dar vom avea parte de caniculă severă. Urmează luni de vară cu temperaturi RECORD

caniculă
caniculă

Măsuri de la ISU pe timpul caniculei

  • Rămâi în casă sau limitează expunerea la soare, mai ales între orele 11-18. Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul.
  • Răcorește locuința cu ajutorul aparatelor de aer condiționat sau ventilatoare. Reglează aerul condiţionat la maxim 5 grade sub temperatura de afară. Aerisește încăperile dimineaţa devreme sau seara târziu. De asemenea, dușurile frecvente te răcoresc rapid.
  • Bea multă apă, cel puțin 2 litri/zi (nu prea rece). Nu aștepta să-ți fie sete pentru a bea apa! Persoanele care au epilepsie, suferă de inimă, rinichi sau ficat au restricţionare privind utilizarea lichidelor ori au probleme de reţinere a lichidelor, de aceea trebuie să consulte un medic înainte de a creşte aportul acestora.
  • Mâncă regulat, echilibrat şi uşor (legume și fructe). Evită consumul de multă sare, zahăr și grăsimi.
  • Limitează consumul de băuturi alcoolice și cafea/cofeină (conduc la deshidratare rapidă).
  • Poartă haine uşoare, deschise la culoare, care acoperă cat mai mult pielea. Poși folosi și o cremă de soare (cu protectie minim 15).
  • Protejează-ți faţa şi capul purtând o pălărie cu boruri largi.
  • Protejează-ți ochii purtând ochelari de soare cu lentile colorate din categoria 3 (filtre optice marcate UV 400 de culoare gri, maro sau verde), sau prin intermediul unor ochelari de vedere prevăzuți cu lentile fotocromatice.
  • Evită muncile extenuante și excercițiile fizice în partea cea mai călduroasă a zilei (11-18) sau ia pauze frecvente.
  • Nu lăsa niciodată copiii, bătrânii sau animalele singure în autovehicule închise! Cand temperatura unui copil ajunge la 40 de grade, organele interne incep sa cedeze, iar la o temperatura de 41,6 grade poate surveni decesul.
  • Nu lăsa în mașină obiecte care pot exploda la căldură (brichete, tuburi de deodorant, gel antibacterian).

Măsuri după caniculă

Canicula asociată cu seceta (lipsa de precipitaţii) poate afecta regiuni foarte mari şi un număr ridicat de oameni. Ea creează condiţii pentru manifestarea altor pericole precum incendii, viituri şi alunecări de teren.

În perioadele caniculare creşte riscul de incendiu din cauza uscăciunii şi a temperaturilor ridicate.
Pentru siguranţa ta și a celor din jur, aplică următoarele măsuri:

  • Nu utiliza focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt!
  • Nu arunca la întâmplare resturile de ţigări!
  • Nu lăsa în interiorul autoturismelor expuse la soare recipienţi sub presiune (brichete, atomizoare etc.).

Ai mai putea citi și: Meteo 19 iunie – 17 iulie. Urmează un nou val de fenomene extreme, furtuni, grindină și vijelii. Când ne vom putea bucura de vară

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult