Autorităţile au renunţat la ţinta de deficit bugetar de 4,4% pentru 2023, de aproape 70 de miliarde de lei, şi au discutat cu Comisia Europeană permisiunea – având în vedere că România este deja monitorizată într-o procedură de deficit excesiv – pentru un deficit care să fie chiar şi cu peste 1 punct procentual mai ridicat faţă de ţinta de 4,4%.

Citește și: Anunț pentru românii cu rate la bancă! Ce se întâmplă astăzi cu ROBOR

Surse diferite din Ministerul Finanţelor şi din Guvern au declarat pentru Profit.ro că pentru anul 2023 a fost agreată cu reprezentanţi ai Comisiei încadrarea într-un deficit de 5,5%.

Deficitul nu va depăşi 5%

Rămâne de văzut ce ţintă de deficit îşi va stabili Guvenul la rectificarea din vară şi cum va reuşi să încheie la final de an. Faptul că a fost agreată cu Comisia Europeană o nouă limită de deficit, mai ridicată, în cadrul căreia România să nu rişte suspendarea unor fonduri UE ca umare a depăşirii ţintei iniţiale de 4,4%, nu înseamnă obligatoriu că Guvernul va ajunge la maximul noii limite, însă probabil se va situa destul de aproape.

Citește și: Planul Guvernului pentru a reduce cheltuielile. Marcel Ciolacu înaintează 16 măsuri dure. Cum vor fi afectați angajații români

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat recent că este exclus ca deficitul să fie mai mare de 5% în acest an. Potrivit informaţiilor Profit.ro, Ministerul Finanţelor şi-a negociat însă informal cu CE spaţiu pentru un deficit mai mare de 5%, condiţionat de măsuri de corecţie, pe venituri şi cheltuieli. Guvernul ar putea prezenta, însă, la rectificarea din vară o ţintă de deficit bugetar până în 5%, urmând să revină asupra deficitului la a doua rectificare, de pe finalul anului, în funcţie de cum decurg lucrurile.