România este complet dependentă de angajații din alte țări. Companiile cer Guvernului să aprobe recrutarea suplimentară a zeci de mii de lucrători, anunță Digi24.
Țara noastră are tot mai multă nevoie de angajatorii străini, atunci când vine vorba despre angajarea personalului din zeci de domenii. În anul ce tocmai s-a încheiat, contingentul de o sută de mii de lucrători străini a fost epuizat, așa că pentru anul acesta companiile au cerut avize să poată recruta încă 40.000 de străini. Deși cererile au fost destul de mari, până în acest moment, Executivul condus de Nicolae Ciucă nu a aprobat aceste solicitări. Cea mai mare nevoie de salariați străini e în domenii precum HoReCa, producție și construcții.
Potrivit sursei citate, jumătatea anului trecut, în România lucrau aproape 90.000 de străini din 178 de ţări. De aproape două ori mai mulți față de iunie 2019, când mediul privat s-a reorientat și a început să angajeze personal asiatic. Așa au ajuns Laarni și Maria Joy, două filipineze de 37 și 40 de ani, să lucreze într-un centru SPA din centrul Bucureștiului.
Ai mai putea citi și: Halucinant! Un român oferă salarii de 3.000 de euro, însă nu găsește angajați! Care este motivul
„De fapt, aceasta este a șasea țară în care am lucrat. Una dintre cele mai bune părți ale contractului este că ne asigură nevoile de bază, ceea ce în alte țări nu am primit asta. Salariul de bază este, de asemenea, bun. În plus, avem comision și bacșiș”, a completat Laarni Soliman, angajată.
Cei mai mulți străini care ajung în România cu un contract de doi ani în HoReCa, construcții, producție și transporturi vin din India, Turcia, Bangladesh, Nepal și Pakistan. Angajații români vor salariați loiali și stabili, spun reprezentanții Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă.
„Preconizăm o suplimentare de cel puțin 50.000 peste cei 100.000 care au fost aprobați, intervine și chestiunea cu intrarea României în Schengen. România oferă un salariu minim exact ca și angajaților români. Străinii prestează și mai mute ore, și atunci sunt plătiți mai bine. Anul acesta ar fi nevoie de 140.000 de salariați, însă, deocamdată, Guvernul a dat tot o sută de mii de avize de recrutare, la fel ca în 2022”, a transmis Yosef Gavriel Peisakh, cofondator Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă.
Ai mai putea citi: România a investit în decembrie 1,02 miliarde de lei pentru alocațiile copiilor