România traversează un val de îmbolnăviri cu virusul gripal, dar și cu cel de covid.l în acest context trebuie evitată cu orice preț criza medicamentelor, astfel autoritățile au solicitat Comisiei Europene ca România să oprească exporturile de antibiotice și antitermice, până va fi depășită această situație. Comisia Europeană a avizat favorabil cererea României, iar pentru o perioadă de trei luni medicamentele din categoria antibiotice și antitermice cu administrare orală nu vor mai fi exportate, a informat Ministerul Sănătății.
Cum a menționat Măsura este una temporară și se datorează contextului epidemiologic actual, iar aceasta are menirea de a asigura continuitatea disponibilității acestor medicamente pentru pacienții români.
Măsura de a opri exporturile nu îi va afecta pe producătorii români care fabrică astfel de medicamente. Măsura se referă strict la oprirea distribuției intracomunitare a medicamentelor alocate pieței din România.
„În luna ianuarie 2023, autorităţile române au notificat Comisiei Europene proiectul de „Ordin privind aprobarea Listei medicamentelor antibiotice și antitermice cu administrare orală a căror distribuţie în afara teritoriului României se suspendă temporar pe o perioadă de 3 luni” şi au solicitat adoptarea în procedura de urgenţă prevăzută la articolul 6 alineatul (7) din Directiva (UE) 015/1535.După examinarea proiectului de ordin, Comisia consideră că solicitarea adoptării în procedură de urgenţă este justificată”, a arătat Comisia Europeană.
Pe de altă parte șeful DSU, Raed Arafat, a subliniat faptul că în momentul de față Unitățile de Primiri Irgențe sunt supuse unei presiuni foarte mari din cauza numărului mare de viroze și gripe. Acesta a mai afirmat faptul că, privind cifrele, la nivel național nu este remarcată o creștere semnificativă a numărului de cazuri, comparativ cu anii anteriori. Cifrele cu care ne confruntăm sunt normale, din moment ce aceasta este o perioadă clasică pentru acest tip de îmbolnăviri. Totuși este de părere că virusul de anul acesta este mai puternic, dat fiind că în ultimii doi ani, oamenii au fost obligați să poarte mască, iar acum sistemul imunitar se comportă diferit.
„Normal că este o presiune. Oricând avem o perioadă de viroze, asta e anual, există o presiune mare pe partea de consultaţii la domiciliu şi există o presiune pe partea Unităţilor de Primiri Urgenţe unde vin pacienţii care se simt mai rău şi care unii dintre ei au nevoie chiar de investigaţii, radiografii, una-alta, care nu pot să se facă nici la medicul de familie, nici în alte zone decât în astfel de unităţi.
Gripa în sine poate să ducă că bolnavul să ajungă la terapia intensivă. Persoanele în vârstă trebuie evaluate corect, persoanele vulnerabile cu diabet, cu alte boli, trebuie evaluate corect”, a declarat Arafat.
Şeful DSU a arătat că, la nivel national, nu se simte o creştere semnificativă a cazurilor de gripă.
„A fost o creştere, dar media cazurilor pe ţară nu se simte în ea o creştere semnificativă în această perioadă. Suntem la 13.000-14.000 de cazuri. În weekend vedem o oarecare scădere, dar asta se împarte pe o ţară întreagă (…) Sunt perioade de sezon de viroze, gripe şi asta se întoarce după Covid. La Covid era o altă situaţie, am avut creşteri pe perioade, noi le spuneam valuri.
Acum avem perioada clasică de gripă care în fiecare an vine şi pentru că cu toţii am purtat măşti o perioadă de doi ani şi ne-am ferit, acum că lumea circulă fără mască peste tot, normal că gripa revine şi revine mai puternic anul asta. Noi o perioadă de doi ani nu prea am avut sezon de gripă cum avem acuma sau cum l-am văzut înainte”, a mai precizat Raed Arafat.