- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România oprește exporturile de antibiotice și antitermice din cauza situației epidemiologice din țară. Comisia Europeană a aprobat cererea

19 Jan, 15:10 • Cornel Ghimeșan
În contextul în care România se confruntă cu un număr foarte mare de îmbolnăviri cu virusul gripal, comisia Europeană a aprobat cererea prin care ceream oprirea exporturilor de antibiotice și antitermice către celelalte state membre.
România oprește exporturile de antibiotice și antitermice din cauza situației epidemiologice din țară. Comisia Europeană a aprobat cererea

România traversează un val de îmbolnăviri cu virusul gripal, dar și cu cel de covid.l în acest context trebuie evitată cu orice preț criza medicamentelor, astfel autoritățile au solicitat Comisiei Europene ca România să oprească exporturile de antibiotice și antitermice, până va fi depășită această situație. Comisia Europeană a avizat favorabil cererea României, iar pentru o perioadă de trei luni medicamentele din categoria antibiotice și antitermice cu administrare orală nu vor mai fi exportate, a informat Ministerul Sănătății.

Alte articole: Antibiotice Iași lansează o nouă fabrică de medicamente! Compania a investit 20 de milioane de euro în noua unitate cu o capacitate de producție de 540 tone anual

Cum a menționat Măsura este una temporară și se datorează contextului epidemiologic actual, iar aceasta are menirea de a asigura continuitatea disponibilității acestor medicamente pentru pacienții români.

Măsura de a opri exporturile nu îi va afecta pe producătorii români care fabrică astfel de medicamente. Măsura se referă strict la oprirea distribuției intracomunitare a medicamentelor alocate pieței din România.

„În luna ianuarie 2023, autorităţile române au notificat Comisiei Europene proiectul de „Ordin privind aprobarea Listei medicamentelor antibiotice și antitermice cu administrare orală a căror distribuţie în afara teritoriului României se suspendă temporar pe o perioadă de 3 luni” şi au solicitat adoptarea în procedura de urgenţă prevăzută la articolul 6 alineatul (7) din Directiva (UE) 015/1535.După examinarea proiectului de ordin, Comisia consideră că solicitarea adoptării în procedură de urgenţă este justificată”, a arătat Comisia Europeană.

De ce trebuie oprit exportul de antibiotice și antitermice?

Pe de altă parte șeful DSU, Raed Arafat, a subliniat faptul că în momentul de față Unitățile de Primiri Irgențe sunt supuse unei presiuni foarte mari din cauza numărului mare de viroze și gripe. Acesta a mai afirmat faptul că, privind cifrele, la nivel național nu este remarcată o creștere semnificativă a numărului de cazuri, comparativ cu anii anteriori. Cifrele cu care ne confruntăm sunt normale, din moment ce aceasta este o perioadă clasică pentru acest tip de îmbolnăviri. Totuși este de părere că virusul de anul acesta este mai puternic, dat fiind că în ultimii doi ani, oamenii au fost obligați să poarte mască, iar acum sistemul imunitar se comportă diferit.

România oprește exportul de antibiotice
Raed Arafat

„Normal că este o presiune. Oricând avem o perioadă de viroze, asta e anual, există o presiune mare pe partea de consultaţii la domiciliu şi există o presiune pe partea Unităţilor de Primiri Urgenţe unde vin pacienţii care se simt mai rău şi care unii dintre ei au nevoie chiar de investigaţii, radiografii, una-alta, care nu pot să se facă nici la medicul de familie, nici în alte zone decât în astfel de unităţi.

Gripa în sine poate să ducă că bolnavul să ajungă la terapia intensivă. Persoanele în vârstă trebuie evaluate corect, persoanele vulnerabile cu diabet, cu alte boli, trebuie evaluate corect”, a declarat Arafat.

Şeful DSU a arătat că, la nivel national, nu se simte o creştere semnificativă a cazurilor de gripă.

„A fost o creştere, dar media cazurilor pe ţară nu se simte în ea o creştere semnificativă în această perioadă. Suntem la 13.000-14.000 de cazuri. În weekend vedem o oarecare scădere, dar asta se împarte pe o ţară întreagă (…) Sunt perioade de sezon de viroze, gripe şi asta se întoarce după Covid. La Covid era o altă situaţie, am avut creşteri pe perioade, noi le spuneam valuri.

Acum avem perioada clasică de gripă care în fiecare an vine şi pentru că cu toţii am purtat măşti o perioadă de doi ani şi ne-am ferit, acum că lumea circulă fără mască peste tot, normal că gripa revine şi revine mai puternic anul asta. Noi o perioadă de doi ani nu prea  am avut sezon de gripă cum avem acuma sau cum l-am văzut înainte”, a mai precizat Raed Arafat.

Citește și: Un raport al Eurobarometru arată cum folosesc românii antibiotice pentru aproape orice problemă: 21% dintre români au administrat antibiotice în ultimul an, cel mai des pentru răceală!

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...