- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România, pe primul loc la inflație în Uniunea Europeană la început de 2024. Țara noastră a ajuns în ianuarie la 7,3%

22 Feb, 17:57 • Adrian Popovici
România se confruntă cu cea mai ridicată inflație din întreaga Uniune Europeană, fiind de două ori mai mare decât media acestui bloc economic. Conform datelor publicate joi de Eurostat, rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a înregistrat o scădere, ajungând la 3,1% în ianuarie, față de 3,4% în decembrie. În contrast, în România, rata inflației este în creștere în comparație cu luna decembrie a anului anterior.
România, pe primul loc la inflație în Uniunea Europeană la început de 2024. Țara noastră a ajuns în ianuarie la 7,3%

În luna ianuarie, România se confruntă cu cea mai ridicată inflație din întreaga Uniune Europeană, fiind de două ori mai mare decât media acestui bloc economic. Conform datelor publicate joi de Eurostat și preluate de Agerpres, rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a înregistrat o scădere, ajungând la 3,1% în ianuarie, față de 3,4% în decembrie. În contrast, în România, rata inflației este în creștere în comparație cu luna decembrie a anului anterior.

În ianuarie, statele membre ale Uniunii Europene cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost România, cu 7,3%, urmată de Estonia, cu 5%, și Croația, cu 4,8%. În contrast, în aceeași perioadă, statele membre UE cu cea mai mică inflație au fost Danemarca și Italia, ambele înregistrând o inflație de 0,9%, urmate de Letonia, Lituania și Finlanda, toate cu o inflație de 1,1%.

În comparație cu luna decembrie 2023, rata anuală a inflației a înregistrat o scădere în 15 state membre ale Uniunii Europene, a rămas stabilă într-o singură țară. 11 state, inclusiv în România, au avut parte de o inflație care a crescut. În cazul țării noastre, acest indicator a urcat de la 7% la 7,3%.

Citește și: Care este orașul cu cel mai scump coș alimentar din România? A fost lovit din plin de inflație în 2023

Inflație, imagine ilustrativă. Foto arhivă
Inflație, imagine ilustrativă. Foto arhivă

Ce inflație a avut zona euro?

Zona euro a avut o inflație care a înregistrat o ușoară scădere, coborând de la 2,9% în luna decembrie la 2,8% în luna ianuarie. De asemenea, conform datelor Eurostat, inflația de bază, care exclude prețurile volatile pentru bunuri precum energia și alimentele, a înregistrat o scădere la 3,6%, față de 3,9% în decembrie. În același timp, un alt indicator care exclude și prețurile la țigări și alcool, pe lângă cele la energie și alimente, a crescut la 3,3%, de la 3,4% în luna decembrie. Inflația de bază este unul dintre indicatorii principali monitorizați de Banca Centrală Europeană în formularea deciziilor sale de politică monetară.

În luna ianuarie 2024, Institutul Național de Statistică (INS) a raportat că rata anuală a inflației în România a crescut la 7,41%, față de 6,61% în decembrie, cu majorări semnificative în categoria mărfurilor alimentare cu 5,64%, mărfurile nealimentare cu 7,36% și serviciile cu 10,91%. Cu toate acestea, Banca Națională a României (BNR) a revizuit în scădere prognoza de inflație pentru finalul anului la 4,7%, față de 4,8% în noiembrie, și estimează că aceasta va ajunge la 3,5% până la sfârșitul lui 2025.

Te-ar putea interesa și: Vești proaste pentru români la început de 2024. Nivelul inflației va continua să afecteze puterea de cumpărare: ”Ne-a sărăcit deja cu 40%”

Urmărește Daily Business pe Google News