Uniunea Europeană va investi 602 milioane de euro prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (MIE) în opt proiecte transfrontaliere de infrastructură energetică pentru a atinge obiectivele stabilite prin planul REPowerEU și Pactul verde european.
Această investiție este rezultatul unei cereri de proiecte care a fost lansată la 18 mai, în paralel cu planul REPowerEU. Fondurile vor finanța proiecte în domeniul energiei electrice, inclusiv unul privind rețelele inteligente, rețelele de CO2, stocarea subterană a gazelor și un terminal offshore de GNL. Acestea sunt împărțite între nouă state membre (Belgia, Croația, Franța, Irlanda, Italia, Austria, Polonia, România și Slovenia), precum și Tunisia, informează caleaeuropeana.ro.
România va primi 38 milioane de euro de la UE pentru extinderea instalației de stocare subterană a gazelor de la Bilciurești. Proiectul va ajuta în mod semnificativ România și regiunea să reducă dependența de importurile de gaze rusești în timpul vârfurilor de consum observate în timpul iernii, prin creșterea capacității de stocare și a flexibilității sale generale, mai scrie sursa citată.
Bilciurești, situat lângă București, este cel mai mare depozit de înmagazinare a gazelor din România, dintre cele șapte ale țării, fiind administrat de Depogaz Ploiești, filială a Romgaz. Depozitul deține în prezent o capacitate de înmagazinare activă de 1310 mil. Stmc – reprezentând 44 % din capacitatea de înmagazinare a României.
Acum un an, acolo a fost pusă în funcțiune o nouă stație de uscare, investiție care face parte din proiectul care are ca obiectiv mărirea capacității de extracție zilnică de la 14 milioane Stmc/zi la 20 milioane Stmc/zi. Cu acea ocazie, ministrul Energiei, Virgil Popecu a vorbit din nou despre planurile de creștere a capacității de înmagazinare subterană a gazelor în România.
„Vrem să creştem capacitatea de depozitare a gazelor la peste 4 miliarde de metri cubi, în 2025. Investiţiile sunt pe lista proiectelor prioritare şi vor putea fi finanţate din bani europeni. Aşa cum ne-am propus în programul de guvernare, capacitatea de înmagazinare va creşte şi va asigura atât securitatea energetică a ţării, cât şi independenţa sa energetică”, a spus atunci ministrul.