România va avea șase luni la dispoziție pentru a îndeplini restul cerințelor din Cererea de plată 3 din PNRR, astfel încât să primească suma de bani integral. Unul dintre jaloanele îndeplinite este 215, care vizează pesniile speciale, arată digi24.ro.
„Comisia Europeană a apreciat progresul substanţial realizat de autorităţile române în ultimele luni pentru a corecta şi clarifica jaloanele aferente Cererii de plată numărul 3, considerate parţial îndeplinite. În acest sens, Executivul european a transmis, în data de 25 martie 2025, că România urmează să primească o plată parţială de aproximativ 1,3 miliarde euro. Această decizie confirmă recunoaşterea eforturilor depuse de Guvernul României şi marchează un pas clar în direcţia deblocării integrale a cererii de plată nr. 3 care are o valoare netă de 2,02 miliarde de euro”, arată Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, într-un comunicat de presă.
România are la dispozișie un termen de o lună pentru a transmite un răspuns oficial la scrisoarea Comisiei și un termen de șase luni pentru implementarea tuturor măsurilor necesare în vederea deblocării integrale a cererii de plată și îndeplinitrea integrală a jaloanelor și țintelor din cererea de plată nr. 3.
„Este important de subliniat că această etapă procedurală nu presupune pierderea fondurilor aferente cererii de plată nr. 3. Sumele rămân în continuare alocate României, iar colaborarea cu Comisia Europeană are ca obiectiv finalizarea completă a procesului de autorizare a plăţii”, au mai transmis oficialii ministerului.
Potrivit MIPE, în urma evaluării îndeplinirii țintelor și jaloanelor incluse în Cererea de plată nr. 3, CE a comunicat României în data de 15 octombrie 2025 că un număr de 68 de ținte și jaloane au fost evaluate pozitiv și alte șase jaloane au fost evaluate ca fiind parțial îndeplinite. Ulterior, în data de 8 noiembrie 2024, a adoptat avizul privind evaluarea preliminară.
Procesul a fost suspendat ca urmare a modificării cadrului legal privind pensiile speciale:
Ulterior Deciziei Curţii Constituţionale, Comisia Europeană a informat România că jalonul 215 nu mai poate fi considerat îndeplinit în mod satisfăcător, pe fondul problemelor de echitate în stabilirea anumitor categorii de pensii speciale în raport cu sistemul public general de pensii publice. Valoarea sumei suspendate până la îndeplinirea în mod satisfăcător a jalonului este de 230 milioane euro.
Mai rămân în analiză şi următoarele elemente: îmbunătăţirea guvernanţei corporative a companiilor energetice de stat (valoare sumă suspendată – aproximativ 300 milioane euro) şi operaţionalizarea politicilor de guvernanţă corporativă pentru întreprinderile de stat şi desemnarea unei conducerii la Agenţia Naţională de Monitorizare şi Evaluare a Întreprinderilor Publice – AMEPIP (valoare sumă suspendată – aproximativ 400 milioane euro).
MIPE arată că, în această perioadă, România a luat măsuri suplimentare în direcția remedierii mai multor deficiențe indicate de CE în cadrul procesului de analiză a cererii de plată nr. 3, după cum urmează:
România beneficiază de 28,5 miliarde de euro prin PNRR, din care 13,6 miliarde euro sub formă de granturi şi 14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi.