Un profesor debutant are salariul de bază mai mic cu 40% față de salariul mediu pe economie din România. Fondatoarea Merito a tras un semnal de alarmă cu privire la necesitatea creșterii salariului actual la un nivel egal cu salariul mediu, scrie edupedu.ro.
Invitată într-o emisiune a postului de televiziune TVR, Măriuca Talpeș a expus mai multe probleme cu care se confruntă sistemul de învățământ la nivel de resurse umane. Aceasta a expus condițiile de intrare în sistemul școlar ale profesorilor proaspăt ieșiți de pe băncile facultății, prima și cea mai importantă fiind remunerația pe care aceștia vor să o primească.
„Un lucru foarte grav, de exemplu, este acum faptul că creșterea salariului este cu vârsta în învățământ, nu cu performanța. Atmosfera din școală, asta înseamnă echipa din cancelarie, asta înseamnă managementul școlii, asta înseamnă inspectorat, minister și așa mai departe, toată cultura acestui sistem de educație trebuie să se schimbe în favoarea domnilor profesori. Trebuie să-ți facă plăcere, trebuie să ai un plan de carieră și dacă ai rezultate cu copiii trebuie să-ți crească salariul” a declarat doamna Talpeș.
Mai citește și: Bani de la Uniunea Europeană pentru 70.000 de români! Cine va primi câte 750 de lei de la Guvern, fără să trebuiască să îi dea înapoi
Potrivit datelor Eurostat, spune fondatoarea, în următorii 10 ani vor pleca aproximativ 50% dintre profesorii pe care sistemul îi are acum, ceea ce înseamnă că numărul celor ce pleacă trebuie completat de alți profesori tineri. Acest număr se ridică la 60.000, ceea ce face ca munca să nu fie deloc ușoară, în contextul în care un tânăr profesor debutant nu va alege calea catedrei ci va prefera să se reprofileze într-o meserie care îi asigură mai multă stabilitate financiară.
Fondatoarea Merito mai amintește de concurența acerbă dinainte de 1989 pentru locurile libere la facultate de matematică sau chimie. Aceasta spune că erau motivat de acest lucru și se pregăteau mult mai intens, ca mai apoi să urmeze să intre în sistemul de învățământ.
Astăzi, lucrurile stau altfel. Tineri se gândesc mai bine înainte de a se înscrie la o facultate și de a se hotărî să își facă loc în sistem, din cauza salariilor mici. În condițiile economice actuale cu toții ne gândim la carieră, însă primează nevoia de stabilitate financiară și confort.
Te-ar mai putea interesa și: Ar putea fi Mircea Geoană candidatul PSD la alegerile prezidențiale 2024? Dîncu: „Are multe calități”