Guvernul României a luat decizia oficială și acum se pregătește să-și ia „în mod necondiționat și irevocabil” angajamentul față de Comisia Europeană conform căruia va contribui direct de la bugetul de stat, cu aproximativ 50 milioane euro, destinate pentru finanțarea datoriilor Ucrainei, potrivit datelor oferite de profit.ro.
România ar putea contribui, alături de celelalte state membre ale Uniunii Europene, în cazul în care este necesar, la subvenționarea datoriilor Ucrainei pentru rambursarea împrumutului de 18 miliarde euro din partea Uniunii Europene aprobat spre acordare Kievului de către Consiliul și Parlamentul European în decembrie anul trecut.
Contribuția maximă posibilă a României la această subvenție va fi în valoare de 49.299.341 milioane euro, în perioada 2024-2027, adică în medie 12,3 milioane euro pe an (puțin peste 1 milion de euro pe lună).
Te-ar mai putea interesa și: Mircea Geoană anunță că NATO are suficiente resurse pentru a ajuta Ucraina și Israelul. „Va trebui să ne strângem rândurile din nou, să sprijinim Israelul”
Contribuțiile naționale maxime au fost calculate în funcție de ponderea fiecăreia dintre țările membre în totalul venitului brut (VNB) al Uniunii Europene și au fost estimate ținând cont de „ipoteze prudente privind ratele dobânzii pentru fondurile colectate”, după cum se menționează într-un document oficial analizat de sursa citată anterior.
Potrivit aceleiași surse, Guvernul României are în plan să încheie cât mai curând un acord în acest sens cu Comisia Europeană și are în vedere aprobarea acestui demers prin ordonanță de urgență.
Executivul de la Bruxelles le-a solicitat statelor membre să semneze acorduri de contribuție până la finalul anului, pentru ca plățile să poată începe în primul trimestru al anului 2024.
Depășirea termenului va fi penalizată cu dobânzi de întârziere.
Participarea României la această schemă europeană de finanțare a Ucrainei a fost aprobată de principiu de către Guvern încă din august 2023, printr-un memorandum.
Creditul UE de 18 miliarde euro pentru Ucraina aprobat la finalul anului trecut are o perioadă de grație de 10 ani.
Citește mai multe știri: Oportunități inedite pentru România: anumite fabrici din Ucraina și Rusia se vor reloca în țara noastră, potrivit Asociației Marilor Consumatori din Energie