- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România se află în etapa tehnică în procesul de aderare la OCDE! Premierul Marcel Ciolacu: „Rog atenţie din partea tuturor instituţiilor în continuarea acestor etape.”

21 Nov, 20:08 • Oprea Alina
Premierul Marcel Ciolacu a confirmat că aderarea României la OCDE se află în etapa tehnică și a cerut mare atenție din partea instituțiilor cu privire la etapele ce trebuie parcurse. De asemenea, acesta a menționat că această aderare reprezintă un viitor mai bun pentru copii!
România se află în etapa tehnică în procesul de aderare la OCDE! Premierul Marcel Ciolacu: „Rog atenţie din partea tuturor instituţiilor în continuarea acestor etape.”

Prim-Ministrul Marcel Ciolacu a prezidat, marți, Comitetul Național pentru Aderarea României la OCDE (Comitetul Național). Acesta reunește reprezentanții principalelor instituții publice centrale care sunt implicate în procesul de aderare. Șeful Executivului a comunicat faptul că aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică este cel mai important obiectiv de țară, după integrarea statului român în NATO și UE. Mai mult decât atât, Marcel Ciolacu a solicitate instituțiilor să asigure resursă umană dedicată procesului de aderare la OCDE și să colaboreze cu experții organizației.

„Aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică este cel mai important obiectiv de ţară după integrarea în Alianţa Nord-Atlantică şi în Uniunea Europeană pentru că va însemna un viitor mai bun pentru copiii noştri şi siguranţa că, orice decizie ar lua clasa politică, ţara noastră a ales direcţia corectă.”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit celor furnizate de news.ro.

Ai putea fi interesat și de: Un nou obiectiv asumat de Guvernul lui Marcel Ciolacu: aderarea României la OCDE. „Reprezintă o prioritate de prim rang a acestui guvern”

Premierul Marcel Ciolacu, despre procesul de aderare la OCDE

Au fost trecute în revistă, de către Comitetul Național, evoluțiile recente ale procesului și prioritățile avute în vedere pentru perioada următoare.

Premierul Marcel Ciolacu a făcut câteva precizări care au reamintit că procesul de aderare la OCDE sprijină eforturile Guvernului de a îmbunătăți politicile publice în domenii-cheie, precum: guvernanţa publică şi corporativă, digitalizarea, economia verde. De asemenea, a fost pus focus și asupra etapelor parcurse în procesul tehnic de aliniere la standardele OCDE, precum chestionare, misiuni de evaluare, cu accent asupra evaluărilor care au debutat la nivelul Comitetetelor sectoriale ale Organizației.

OCDE
OCDE

Au fost reamintite, de către Șeful Executivului, unul dintre rezultatele importante care au fost obținute în prezent în procesul de aderare. Acesta este reprezentat de faptul că din data de 22 septembrie 2023, România a devenit al 45-lea Stat Parte la Convenția privind combaterea coruperii funcționarilor publici străini în cadrul operațiunilor economice internaționale (Convenția Anti-Mită), unul dintre principalele instrumente juridice ale Organizaţiei: Convenţia reprezintă un element-cheie pentru combaterea activă a coruperii în tranzacţiile financiare internaţionale, contribuind astfel la menţinerea standardelor ridicate privind conduita etică.

Mai mult decât atât, au fost discutate domeniile de acțiune necesare aderării la Organizație de către membrii Comitetului Național. Un element extrem de important în acest proces este evidențiat de publicarea viitorului Studiu Economic de țară pentru România de către OCDE, anticipat în luna martie 2024.

„Beneficiem de un capital bun de imagine, inclusiv în dialogul direct cu statele membre OCDE. Rog atenţie din partea tuturor instituţiilor în continuarea acestor etape, pentru menţinerea dinamicii procesului de aderare.”, a comunicat Premierul Marcel Ciolacu, potrivit sursei citate.

România, la momentul actual, se regăsește în etapa tehnică a procesului, care constă din transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice şi susţinerea de prezentări în cele 26 de Comitetele sectoriale OCDE. Informaţiile sunt trimise în paralel, pentru toate domeniile generale de politici şi toate Comitetele sectoriale din Foaia de Parcurs, în baza metodologiei proprii fiecăruia şi a programului de lucru aferent.

Ai putea fi interesat și de: România începe procesul aderării la OCDE! Ciucă: „Miza aderării este finalizarea unui proces semnificativ de modernizare a României”

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Inteligenţa artificială pătrunde şi în domeniul recrutării forţei de muncă. Angajatorii încurajează tendinţa integrării AI în procesul de aplicare
Inteligenţa artificială pătrunde şi în domeniul recrutării forţei de muncă. Angajatorii încurajează ...
Salarii majorate de la 1 ianuarie 2025 pentru mii de români. Legea care protejează angajații români, promulgată de președintele Iohannis.
Salarii majorate de la 1 ianuarie 2025 pentru mii de români. Legea care protejează angajații români, ...
Cum arată al 13-lea salariu pentru românii stabiliți în Italia. Bonusurile pe care angajații le primesc de Crăciun
Cum arată al 13-lea salariu pentru românii stabiliți în Italia. Bonusurile pe care angajații le ...
Cum sunt sancționați în străinătate șoferii agresivi. Unde pot fi pedepsiți chiar cu închisoarea
Cum sunt sancționați în străinătate șoferii agresivi. Unde pot fi pedepsiți chiar cu închisoarea
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de vânzare a avut loc în urmă cu aproape 15 ani
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de ...
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi
O sută de euro cadou de Crăciun pentru familiile cu copii din Italia. Cine dă banii și în ce condiții
O sută de euro cadou de Crăciun pentru familiile cu copii din Italia. Cine dă banii și în ce condiții
BLACK FRIDAY NISSA: Extra Reduceri la Categoriile Speciale și Rochii de Seară cu Discounturi de până la 80%!
BLACK FRIDAY NISSA: Extra Reduceri la Categoriile Speciale și Rochii de Seară cu Discounturi de până ...
Amnistia fiscală se prelungeşte cu o lună. Marcel Boloş are veşti bune pentru datornici, se dă permanent bonificaţie de 3%
Amnistia fiscală se prelungeşte cu o lună. Marcel Boloş are veşti bune pentru datornici, se dă ...
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor ...
Se schimbă cărțile de identitate în România! Ce pregătește Guvernul
Se schimbă cărțile de identitate în România! Ce pregătește Guvernul
Joi, 14 noiembrie 2024, este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să faci, neapărat, în această zi
Joi, 14 noiembrie 2024, este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să faci, neapărat, ...
Datoriile colosale lăsate de Silviu Prigoană. Perla averii sale, o investiție de aproape un milion de euro!
Datoriile colosale lăsate de Silviu Prigoană. Perla averii sale, o investiție de aproape un milion ...
ANAF a început controalele la românii ce închiriază locuințe în regim hotelier. Au găsit încasări ilegale de peste 92 de milioane de lei
ANAF a început controalele la românii ce închiriază locuințe în regim hotelier. Au găsit încasări ...
Se deschide târgul de Crăciun de la Craiova. Din 15 noiembrie aici poate fi admirată sania zburătoare a lui Moș Crăciun
Se deschide târgul de Crăciun de la Craiova. Din 15 noiembrie aici poate fi admirată sania zburătoare ...
Creștere alarmantă a consumului de energie electrică. Populația din România a folosit cu 32% mai multă electricitate în 2024 față de anul trecut
Creștere alarmantă a consumului de energie electrică. Populația din România a folosit cu 32% mai ...
Experți de top din Turcia, mai aproape de copiii și medicii din România
Experți de top din Turcia, mai aproape de copiii și medicii din România