România se confruntă cu o lipsă acută de personal în domeniul armatei. Doar în această vară, Ministerul Apărării Naționale a scos la concurs peste 3.800 de locuri vacante în 32 de județe din țară, dar și în municipiul București. Problema nu este prezentă doar la noi în țară, ci și pe teritoriile celorlalte țări din Europa. Asta, în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina, dar și al celui dintre Israel și Hamas. O analiză realizată de Reuters scoate în evidență faptul că mai multe țări precum China, Poloina, Ungaria, dar și România, au mari dificultăți în a face recrutări în domeniul armatei.
Datele Ministerului Apărării Naționale au scos în față adevărul: 43% din posturile de ofițeri din țară erau neocupate, iar 23% din posturile de soldați și alte grade profesionale se aflau în aceeași situație. După analizarea cifrelor, Guvernul a luat inițiativă și a început să organizeze campanii de recrutare. Țara noastră are patru baterii de apărare antirachetă Patriot, dar, din păcate, doar două sunt operaționale. Asta, în contextul în care Guvernul a achiziționat mai multe avioane de luptă F-16, dar nu există personal suficient de pregătit pentru a le pilota, notează Reuters.
Trebuie să ne uităm la ce legi trebuie schimbate, nu numai în România, ci şi în alte ţări, pentru a-i stimula pe aceşti oameni (soldaţi în activitate) să rămână”, a declarat o sursă din domeniul apărării pentru Reuters.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Apărării Naționale, cel mai mic venit lunar net al unui soldat profesionist la momentul angajării este de 4.399 de lei, în timp ce cel mai mare venit net lunar al unui soldat/gradat profesionist urcă la 5.765 de lei. Astfel, media venitului lunar net al unui soldat/gradat profesionist este de 5.082 lei (format din soldă lunată netă de 4.082 lei și valoarea normei de hrană de 1.054 lei).
Citește și: Alertă de război! Ministrul german al Apărării: „Trebuie să fim pregătiţi pentru război până în 2029”