- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România se îndreaptă spre deșertificare. ANM anunță că solul se degradează câte puțin în fiecare an, iar fenomenul este ireversibil

09 Aug, 14:30 • Andrei Alina
Deşertificarea se extinde și în alte zone decât cele cunoscute din Oltenia. Fără ploi și dare în funcțiune a unor sisteme de irigații în cel mai scurt timp, temperaturile ridicate ard pământul și distrug culturile. Din păcate, fenomenul este ireversibil.
România se îndreaptă spre deșertificare. ANM anunță că solul se degradează câte puțin în fiecare an, iar fenomenul este ireversibil

România se îndreaptă spre deșertificare. Meteologii anunță un nou val de caniculă și temperaturi de peste 40 de grade în următoarele zile. În aceste condiții și în lipsa sistemelor de irigații, România a ajuns să se confrunte cu perioade lungi de secetă. Agricultura este afectată, producția de cereale fiind estimată a fi mai mică anul acesta. Și pe partea de legume, producția este mult sub așteptări la roșii, castraveți și ardei. În aceste condiții, legumicultorii spun că în toamnă unele legume nu se vor mai găsi din abundență pe piață,. Asta va influența și prețurile, spun economiștii.”De doi ani noi nu am prea avut precipitații care să refacă rezerva de apă din sol. Avem o a doua problemă care e la fel de gravă și e reprezentată de temperaturile foarte ridicate. La temperaturi foarte ridicate plantele pierd apă, solul pierde apă prin evaporare și rezerva aia de apă ia calea norilor”

, avertizează Prof. dr. Florin Stănică, prorector USAMV.

Citește și: Seceta a făcut prăpăd în România. Fântânile seacă și oamenii primesc apă cu porția

 

România se îndreaptă spre deșertificare. ANM anunță că solul se degradează câte puțin în fiecare an

Iar veștile celor de la ANM nu sunt deloc bune, în lipsa sistemelor de irigații.

”Solul suferă cel mai greu, să spunem din punct de vedere al timpului, dar modificările sunt ireversibile. Vorbim de zone care erau foarte verzi, vorbim de Oltenia, în care în acest moment trăim sub auspicii în care seceta se poate extinde astfel încât solurile respective din Oltenia dar și anumite suprafețe din Muntenia și din Dobrogea tind către fenomenul de aridizare. Aridizarea e un fenomen intermediar către deșertficare”, spune Daniel Alexandru, șef Serviciul Agrometeorologie.

Citește și: Seceta a distrus culturile agricole din Moldova. Agricultorii sunt disperaţi şi va trebui să vândă recoltele decimate în pierdere

Fermierii sunt îngrijorați de estimările meteorologilor și avertizează că în lipsa măsurilor guvenrnanților producțiile agricole vor scădea și mai mult de la un an la altul.

Probabil că vom avea scăderi dramatice la floarea soarelui și cred că vom avea undeva la 30-40% din ceea ce se preconiza a fi producție anul acesta. La porumb, acolo unde nu se irigă sunt areale afectate 100%. Cred că decapitalizarea fermierilor se va accentua și mai mult în acest an”, avertizează Ionel Arion, președinte Federația Pro Agro.

Deocamdată, Administraţia Naţională de Meteorologie a cumpărat 66 de senzori de umiditate a solului care vor fi montaţi la nivelul staţiilor meteorologice cu program agrometeorologic. Datele furnizate vor sprijini activitatea Ministerului Mediului şi Ministerului Agriculturii, dar vor duce şi la monitorizarea secetei pedologice.